H&M anklagas för att kartlägga anställda i Sverige

"Ett beteende som inte hör hemma på svensk arbetsmarknad 2020".

Efter att förhandlingarna med Svensk Handel strandat, hotar Handels med strejk som kan innebära svåra konsekvenser för flera e-handelsjättar.

LÄS ÄVEN: IKEA, H&M och ICA efter hotet: ”Exceptionellt tufft”

Annons

Om det blir strejk avgörs på fredag, allt hänger på om Svensk Handel och Handels nått en överenskommelse innan dess.

En av jättarna som kan påverkas vid eventuell strejk är H&M, som har lager i Borås. För att vara förberedd på strejk-scenariot bestämde sig modeföretaget att kartlägga vilket fackförbund alla anställda tillhör, genom att skicka ut en blankett där medarbetarna uppmanas att fylla i informationen. Det rapporterar Borås Tidning.

Enligt Ernad Suntic på Handelsanställdas förbund strider detta mot lagen.

Det handlar om grundlagsskyddad rättighet som ingen annan kan ifrågasätta. Det är ett beteende som inte hör hemma på svensk arbetsmarknad 2020, säger han till Borås Tidning.

Enligt H&M ska det vara frivilligt att fylla i formuläret, men samtidigt ska företaget meddelat att de som väljer att inte berätta vilket fackförbund de tillhör kommer H&M att betrakta som att de är anslutna till Handels.

Man kan inte göra så här mot sin egen personal. Det är vår rättighet att vara tysta om vilket fack vi är med i. Det är som att fråga oss om vårt privatliv, säger en anställd på H&M:s lager i Borås.

Till sitt försvar säger H&M att man inte anser att detta strider mot föreningsrätten. H&M menar att uppgifterna ska hjälpa bolaget att planera verksamheten, vid en eventuell strejk.

Vi behöver till exempel säkerställa att de medarbetarna får lön utbetalt som vanligt från arbetsgivaren, säger Jeanette Mattson på H&M:s pressavdelning.

Annons

Annons