H&M duckar efter stoppet – ansträngt läge i Kina

Modejätten i skottgluggen i politisk tvist.

Showroom: Sveriges nya marknadsplats för LiveShopping. Läs mer här.

H&M har blivit stoppade i e-handeln i Kina efter att det styrande kommunistpartiets ungdomsförbund inlett en kampanj mot modejätten. Anledningen uppges vara att H&M i mars förra året uttryckt sig kritiskt kring vad som sker just nu i Xinjiang-provinsen.

Men stämmer det verkligen och varför kommer reaktionen först ett år senare? Kanske rör det sig om en politisk markering från Kina vars relation med Sverige och EU är ansträngd.

Annons

Enligt Foreign Policy kan det även handla om ett försök från regimen att skrämma företag att sluta bojkotta bomull som kommer från Xinjiang.

Utländska företag i Kina får redan samtal från lokala tjänstemän för att förtydliga deras position gällande Xinjiang och försäkra sig om att de inte vidtar några åtgärder, skriver tidningen.

När vi hör av oss till H&M och ber dem att kommentera Kinas bojkott, hur de ställer sig till det som pågår i Xinjiang i dag och hur den här kampanjen påverkar butiksförsäljningen väljer dock modejätten att ducka.

Vi har i dagsläget inga kommentarer, låter man hälsa via mail.

Läget är alltjämt känsligt och spänt och det är även helt tyst från andra företag som säljer på den kinesiska e-handelsplattformar.

LÄS ÄVEN: H&M stoppas i e-handeln i Kina 

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!