H&M-konkurrenten håller öppet i Ryssland: ”En nödvändighet”

"Det ryska folket har samma rätt att leva som vi".

Förra veckan fick H&M massiv kritik för att de inte agerade snabbade och stängde sina klädbutiker i Ryssland, efter den ryska invasionen av Ukraina, den 24 februari. Efter något dygns velande utan mediekommentarer kom så beskedet på torsdagen: Även H&M slår igen sina butiker tills vidare i landet.

Men H&M:s japanska konkurrent Uniqlo – som både har e-handel i Sverige och en större butik på Hamngatan i centrala Stockholm sedan flera år tillbaka – väljer en motsatt väg. Deras butiker förblir öppna i Ryssland.

Annons

"Borde inte finnas krig"

I ett uttalande till brittiska handels-nischade sajten Retail Gazette försvarar nu Tadashi Yanai ryska folkets rätt att leva ett normalt liv. Han är en japansk miljardär och affärsman, samt grundare av Uniqlos ägarbolag Fast Retailing.

Det borde inte finnas några krig och varje land borde motsätta sig det. Den här gången står Europa enat mot kriget (i Ukraina reds. anm.) och man har visat sitt stöd för Ukraina. Och varje försök att splittra världen kommer tvärtom att stärka sammanhållningen, säger Tadashi Yanai i ett uttalande till Retail Gazette och tillägger:

Kläder är en nödvändighet i livet. Det ryska folket har samma rätt att leva som vi.

Uniqlo har i dagsläget 49 butiker runt om i Ryssland, och en talesperson för kedjan uppger att man dock mycket noga följer händelseutvecklingen i landet. Men i dagsläget finns det alltså inga planer alls på att pausa verksamheten.

Annons