H&M kräver hyresavdrag för returer: ”Är ganska aggressivt”

304 butiker.

Flera fastighetsägare har under den senaste tiden fått en del kritik från företag som menar att butikslokalerna har orimligt höga hyror.

Samtidigt som kundkretsarna smalnar av höjs hyrorna kontinuerligt, vilket gör det svårt för företagen att betala sin hyra och samtidigt gå runt. Clas Ohlson, Ur&Penn, Teknikmagasinet, Kicks samt den amerikanska klädåterförsäljaren Barneys är några exempel på aktörer som vi tidigare har rapporterat om.

Annons

LÄS ÄVEN: Stora omnikedjor rasar mot fastighetsägare

Nu går även H&M emot sina hyresvärdar i Storbritannien. Modejätten kräver både omsättningsbaserade hyror och hyresavdrag för returnerade varor, oavsett om de köpts i butik eller online. Det rapporterar The Times.

Precis som alla andra detaljhandlare jobbar vi med våra hyresvärdar för att få till villkor som möjliggör att vi kan driva en framgångsrik butiksportfölj, säger en talesperson på H&M.

Det som H&M vill få igenom är att endast betala mellan 15 och 20 procent av försäljningen i butik för att täcka butikshyran, tjänster och kommersiella avgifter.

Hyresvärdarna svarar att de tycker att "förslaget är ganska aggressivt". Men de säger dock att H&M, med 304 butiker av hyresvärdarnas totalt 4 739 lokaler i Storbritannien, har en stark ställning på marknaden med ganska mycket att säga till om.

Att företag ska ha hyror baserade på sin omsättning är ganska nytt i Storbritannien, och att dessutom få avdrag baserade på varureturer är ännu mer ovanligt.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!