H&M:s glada miljardbesked: ”Nu är vi tillbaka”

Modejätten brädade förväntningarna.

H&M har hittat formen ordentligt. När lågprisjätten summerade sitt fjärde kvartal visades det upp en tillväxt på åtta procent, vilket innebar en omsättning på 56,8 miljarder kronor. Dessutom ökade rörelseresultatet från 3,8 till 6,2 miljarder - här slog man till och med analytikernas förväntningar.

Tack vare snabba och kraftfulla åtgärder har vi kunnat hantera pandemins negativa effekter. Vi avslutade året starkt med en försäljning som var tillbaka på samma nivå som innan pandemin och med en bättre lönsamhet än på flera år, kommenterar Helena Helmersson, vd på H&M, siffrorna.

Annons

Modekoncernen hade även positiva besked att ge för hela verksamhetsåret. Försäljningen ökade nämligen med sex procent och omsättningen landade på 199 miljarder. Rörelseresultatet i sin tur drog iväg ordentligt från 3 till 15 miljarder.

Nu är vi tillbaka till ett mer normaliserat läge med en stark finansiell ställning och god lönsamhet vilket gör att vi kan ha fullt fokus på tillväxt igen. Vi ser stora möjligheter att växa både hållbart och lönsamt, säger Helena Helmersson.

Och med ett nyfunnet självförtroende väntar nu fortsatta investeringar för att hålla modemaskinen igång.

H&M-gruppens starka kassaflöde och finansiella ställning kommer att vara avgörande för investeringsförmågan i vår hållbara tillväxt. Under 2022 kommer vi att fördubbla investeringarna. Förutom satsningar kopplade till respektive tillväxtområde kommer vi att fortsätta investera i infrastruktur som tech och varuförsörjningskedjan men också i förnybar energi och hållbara material, säger Helena Helmersson.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!