Högt tryck i striden om PS5 hos Elgiganten: ”Vi fick problem”

"Hoppas så klart att tillgången ska bli mer stabil".

Brist på komponenter i kombination med begränsat utbud och en massiv efterfrågan har lett till en minst sagt extrem situation på marknaden för spelkonsoler. Vi på Ehandel har i en rad artiklar rapporterat om kundernas närmast desperata jakt på exempelvis den hett eftertraktade Playstation 5.

Endast ett begränsat antal PS5-konsoler har nått Norden och som alltid när det finns en begränsad tillgång på populära produkter, har problemet med personer och bottar som köper på sig större mängder och sedan säljer dem vidare till högre priser på andrahandsmarknaden hamnat i rampljuset. I vintras kunde vi berätta att Elgiganten lanserat en ny metod för att komma till rätta med problemet. Genom att lotta ut möjligheten att köpa en konsol vill man göra försäljningen så rättvis som möjligt.

Annons

LÄS ÄVEN: Elgigantens nya knep - lottar ut möjligheten att köpa

Åtta månader senare står det klart att efterfrågan på PS5 fortfarande är rekordhög. För Ehandel berättar Alexander Åberg, gamingansvarig på Elgiganten, att företagets utlottningar kan locka tusentals personer som alla hoppas att just de ska få chansen att köpa en PS5-konsol.

Eftersom efterfrågan fortfarande är stor, så är det fortsatt väldigt många som anmäler sig till våra utlottningar för Playstation 5, säger han, och fortsätter:

Jag kan tyvärr inte dela information om hur många konsoler och anmälningar vi har per tillfälle. Men kan säga att det under de senaste tillfällena varit flera tusen. Vi kör alltså endast utlottningar när det har kommit in stora leveranser.

"Nu jävlar"

Elgigantens senaste PS5-utlottning ägde rum under gårdagen och den som ville köpa kunde anmäla sig till och med i onsdags. Hur många som medverkat i tävlingen är alltså inte offentligt men företagets inlägg på Instagram, där bolaget beskriver hur tävlingen går till, har i nuläget nära 6000 gilla-markeringar och 1200 kommentarer. Många har taggat personer för att uppmärksamma dem på utlottningen och flera personer har av allt att döma varit med förr. “Nu jävlar”, kommenterar en person. “Dags igen”, skriver en annan.

Den som drar en vinstlott i utlottningen får en kod som under samma dag kan användas för att göra ett köp. I gårdagens utlottning uppstod dock problem med några av koderna, vilket ledde till reaktioner i sociala medier.

Det stämmer att vi fick problem med ett fåtal av koderna. Det berodde på en bugg i systemet. Men det åtgärdades snabbt och det går nu att nyttja sin kod om man haft problem tidigare.

"Ingen indikation" gällande framtiden

Som Ehandel tidigare har berättat är bristen på halvledare ett stort problem i tillverkningen av många elektronikprodukter. Det finns alltså en brist på konsoler till att börja med och problemet blir ännu mer omfattande av att endast ett begränsat antal når den nordiska marknaden.

Annons

Hur har intresset utvecklats sedan ni körde er första utlottning av PS5?

Intresset är fortfarande väldigt stort och jag vet att det fortfarande är många som väntar på sin chans att få köpa en konsol. Vi hoppas så klart att tillgången ska bli mer stabil. Men just nu har vi ingen indikation om när det blir så, avslutar Alexander Åberg.

LÄS ÄVEN: Elgigantens priskrig i stekheta kategorin - "väldigt bra effekt"

Annons