Hon blir ny ”e-handelsminister” – måste lösa elkrisen

"Kommer ändå att vara dyrt".

Den minister som brukar få mest e-handelsfrågor på sitt bord är näringsministern.

I dag tisdag presenterade Sveriges nyvalda statsminister Ulf Kristersson (M) sin nya regering. Och det blir Ebba Busch (KD) som blir näringsminister. Men 35-åringen från Uppsala blir också energiminister samt något så tjusigt som vice statsminister.

Annons

Spekulationerna kring att Ebba Bush skulle knipa näringsministerposten drog igång redan i helgen. Och enligt uppgifter till Di var det mer eller mindre klart redan på söndagen.

Högkostnadsskydd eller inte?

Ebba Bush har varit KD:s partiledare sedan 2015, men inledde sin karriär som kommunalråd i Uppsala. Hon var då bara 23 år och dittills den yngsta personen i Sverige på ett sådant uppdrag.

Men det var då – och nu är nu.

En fråga som den nya regeringen förespråkade under valrörelsen och som berör hela näringslivet, inte minst e-handeln, är förslaget om ett elprisstöd. Närmare bestämt ett stöd i form av högkostnadsskydd, som ska kickas igång senast 1 november. Men hur det blir med den saken får vi se.

Vi kommer inte att ge besked om exakt modell i dag. Det kommer vi att återkomma till i en samlad ordning när vi har allt det underlag som vi behöver ha, sa Ebba Bush nyligen i SVT:s Agenda.

"Elen kommer ändå vara dyr"

Hon hänvisar till det uppdrag den nu avgångna S-ledda regeringen han få av Svenska kraftnät, för att presentera förslag på lösningar på elkrisen. Utredningen ska vara klar senast 15 november. Ebba Bush hävdade dock i SVT:s Agenda att elen blir kostsam i vinter hur regeringen än bär sig åt.

Det kommer ändå att vara dyrt, även när vi går in med ett högkostnadsskydd, sa hon i programmet.

Energikrisen och de höga elpriserna har av Svensk Näringsliv pekats ut som den mest akuta frågan att hantera för den nya regeringen. Organisationen kräver också krafttag kring landets långsiktiga energiförsörjning. Den nytillträdda regeringen har, å sin sida, bland annat pekat ut en utbyggnad av kärnkraften som en väg framåt.

Annons

"Förtjänar respekt"

På näringslivsområdet har statsminister Ulf Kristersson (M) även talat om att regeringen kommer att föreslå vad den kallar för en produktivitetskommission. Exakt vad det innebär är ännu ganska oklart. Men det handlar bland annat om att skapa synergier mellan näringslivet, utbildningsväsendet och nya infrastrukturella projekt.

Alla de företagsamma människor som skapar jobb, välstånd och dynamik förtjänar respekt, sa Ulf Kristersson i samband med att han presenterade sin regering på tisdagen.

För övrigt blir Elisabeth Svantesson (M) finansminister, medan Jessika Roswall (M) kniper posten som EU-minister. Skåningen Tobias Billström (M) får samtidigt rollen som utrikesminister. Sedan finns det en radda ministrar ytterligare förstås, men nämnda är nog mest relevanta för e-handelns vidkommande.

SD får stort inflytande

M-ledaren och numera statsministern Ulf Kristersson har de senaste veckorna, i armkrok med KD och Liberalerna, förhandlat fram Tidöavtalet, på Tidö slott. Men också tillsammans med Sverigedemokraterna (SD). SD har främst fått stort inflytande över avtalets delar om migration och invandring.

SD har också knipit flera inflytelserika utskottsposter, men har valt att inte ingå i själva regeringsbildningen. Istället ska man agera stödparti åt regeringen som leds och utgörs av ministrar från M, KD och L.

Annons