Hon blir ny VD för ICA Gruppen – Per Strömberg kliver av

"Har unika erfarenheter som krävs för rollen".

Per Strömberg lämnar vd-posten hos ICA Gruppen, som han innehaft sedan 2012. Han kliver av den 31 december i år, meddelar koncernen i dag.

Det blir istället Nina Jönsson som kliver in i rollen från och med årsskiftet. Hon kommer närmast från samma roll hos Plantagen.

Annons

Jag är väldigt glad att Nina Jönsson har valt att tacka ja till jobbet som vd för ICA Gruppen. Kombinationen av en bred bakgrund från både leverantörsledet och handeln gör att hon har de unika erfarenheter som krävs för rollen som vd för ICA Gruppen. Nina Jönsson har också ett starkt ledarskap som bygger på att ge stort ansvar och mandat ute i organisationen som säkrar handlingskraft och snabbhet, säger Claes Göran Sylvén, ordförande i ICA gruppen, i ett uttalande.

Det är inget obekant namn som nu ska leda ICA Gruppen framåt. Nina Jönsson har nämligen hunnit med att under sex år vara Sortiments- och inköpsdirektör inom ICA Sverige och beskrivs som en uppskattad tidigare ledare inom koncernen.

Det ska bli väldigt roligt att komma tillbaka till ICA Gruppen och det känns förstås extra stimulerande att axla rollen som vd. Jag har alltid motiverats av att jobba konsumentnära och här är ICA den starkaste kraften i branschen. Genom dagligvaror, apoteken, banken, försäkringarna och fastigheterna bidrar ICA på så många sätt i människors vardag. I de baltiska länderna har Rimi en lika stark och betydelsefull kundrelation, säger Nina Jönsson om nya uppdraget.

Per Strömberg kommer även att bli kvar i ICA Gruppen. Han kommer fortsättningsvis att vara ledamot i styrelsen.

Jag satte målbilden att vara en längre tid på ICA när jag började 2012 och det tycker jag att 10 år väl uppfyller. Ägarförändringen som annonserades i höstas gjorde att jag kände att det var viktigt att vara med och leda ICA Gruppen genom den och medverka i förändringsresan. Nu har vi kommit en bra bit på vägen och det känns därför som rätt tidpunkt för mig att avsluta min operativa roll samtidigt som jag är väldigt glad över att kunna lämna över till Nina Jönsson, säger han.

LÄS ÄVEN: De ska leda ICA Sverige och Apotek Hjärtat - gör stor VD-rockad

Annons