Hot hjälpte inte – nu får Amazon-cheferna sparka hemmajobbare

Anställda i uppror.

Amazon ändrade i våras sina riktlinjer för distansarbete. Tidigare fick varje team själva bestämma hur ofta man skulle ses på kontoret, men från och med i maj måste Amazons personal vara på plats minst tre dagar i veckan.

LÄS ÄVEN: Amazon tvingar anställda till kontorsarbete – stor ilska

Annons

Ett tilltag som ledde till kraftiga protester från många anställda. Den nya policyn verkar inte heller ha haft önskad effekt för nu ökar e-handelsjätten insatsen för att fylla upp kontorslandskapen igen.

Amazon har nämligen gett sina chefer möjlighet att sparka anställda som inte spenderar minst 60 procent av sin tid på kontoret, det rapporterar Forbes.

Att samarbeta och uppfinna är enklare och mer effektivt när vi träffas på riktigt. Energin och den direkta responsen på varandras idéer sker mer fritt. Nu har vi en tydlig struktur för disciplinära åtgärder, för dem som inte följer riktlinjerna, skriver Amazons vd, Andy Jassy, i ett internt mail.

Har misslyckats

Många Amazon-anställda är däremot inte alls sålda på idéen och drygt 28 000 medarbetare har delat sitt mittnöje i en intern nyhetskanal. Tusentals har tidigare även gått ut i strejk nära Amazons huvudkontor i Seattle där medarbetare från London, Bryssel, Chicago och Miami deltog.

Flera anställda säger att de blivit så vana vid sina flexibla arbetsmöjligheter att de varken vill, eller har möjlighet, att återvända till ett mer traditionellt kontorsjobb.

Genom att godtyckligt tvinga personalen tillbaka till kontoret utan att tillhandahålla data som visar att det är rätt beslut, och trots tydliga bevis på det motsatta, har Amazon misslyckats i sin roll som världens bästa arbetsgivare, säger en av de anställda.

Annons