Hövding tar strid – uppfyller säkerhetskraven: ”Väntat”

Statligt forskningsinstitut ställer sig bakom hjälmbolaget.

Konsumentverket införde i början av november ett tillfälligt försäljningsstopp av cykelhjälmen Hövding 3 i Sverige. Anledningen var att myndigheten ansåg att hjälmen inte testats tillräckligt innan den började säljas.

LÄS ÄVEN: Hövding överklagar säljstoppet: ”Varit överlägset bäst”

Annons

E-handlaren var snabbt ute med att beslutet skulle överklagas till förvaltningsrätten, något man nu gjort.

I ett pressmeddelande skriver bolaget även att man lämnat in ett slutligt yttrande med omfattande dokumentation till Konsumentverket som visar på huvudskyddets höga säkerhetsstandard, och testerna som legat till grund för certifieringen i Sverige och EU.

Oberoende utredning

Hövding hänvisar också till att det statliga forskningsinstitutet RISE gjort en oberoende utredning av den testmetod som använts vid certifieringen av Hövding 3.

Slutsatsen av utredningen enligt hjälmbolaget är att RISE, i motsats till Konsumentverket, anser att Hövdings testmetod uppfyller gällande säkerhetskrav.

Det är såklart ett glädjande besked, även om det var väntat, säger Sofia Svensson, Hövdings vd, i en kommentar och fortsätter:

Vi vet att Hövding ger ett överlägset skydd för de vanligaste typerna av olyckor, och räddar cyklisters liv varje dag. Det faktum att RISE nu ställer sig bakom testmetoden visar att Hövding 3 uppfyller de relevanta krav som är framtagna på EU-nivå och som gäller i Sverige.

Förbudet kvartstår

Samtidigt framhåller RISE att det finns ett visst utrymme för att utveckla testmetoden i samband med nästa kontroll. Något som Hövding ser positivt på.

Vi sätter alltid säkerheten först – det är anledningen till att företaget existerar, säger vd:n.

Annons

Försäljningsförbudet på cykelhjälmen Hövding 3 ligger dock kvar. Ett förbud som kommer att gälla till dess att Konsumentverket beslutar något annat.

Annons