Hyran blev för hög – nu klappar kedjan ihop butiken

"Inte ekonomiskt hållbart".

Polarn o Pyret stänger en av sina butiker i centrala Göteborg. Vid årskiftet slår den klassiska barnkedjan igen i Femman i Nordstan, för att istället flytta över verksamheten till butiken på Vallgatan. Det rapporterar Göteborgs-Posten.

LÄS ÄVEN: Exklusivt samarbete ska lyfta Polarn o Pyret: ”Oerhört stolta”

Annons

Butiken har legat i gallerian Femman i flera år, men nu har hyran blivit för hög.

Det stämmer. Vi har varit i Femman väldigt länge och har nu ett avtal som går ut, och har inte kunnat få ett avtal som vi känner är ekonomiskt hållbart för oss. Och då kan vi tyvärr inte längre stanna kvar, säger Johan Munck, vd för Polarn o Pyret, till tidningen.

Den digitala affären växer

Antalet uppsägningar av hyreskontrakt har ökat under det senaste året och och Svensk Handel har tidigare flaggat för att tusentals butiker kan slås ut framöver. Särskilt modehandeln hör till en av de branscher som drabbats hårdast av den senaste tidens hyreshöjningar.

För Polarn o Pyrets del har hyran för enskilda butikerna ökat med 18 procent.

Det gör ju att lönsamheten för fysiska butiker är satt under press. Vi går igenom alla våra hyresavtal med våra hyresvärdar. Och i Femman fick vi ett avtal som vi känner att vi inte kan binda oss till under flera år, säger Johan Munck.

Men även om den fysiska handeln dras med höjda kostnader på grund av inflation och hyreshöjningar så går den digitala affären bättre än någonsin.

I våra egna kanaler är nu 52 procent av kunderna digitala, det är framför allt där vi ser vår tillväxt. Vi hade tvåsiffrigt tillväxt i den digitala handeln och väldigt låg i den fysiska. Så det är helt klart att vi har en starkare digital utveckling.

LÄS ÄVEN: Över 3000 butiker i riskzonen för konkurs: “Alarmerande siffror”

Annons

Annons