ICA testar drönarleveranser – de får chansen efter kraschen

"Vi ser många fördelar".

E-handelsleveranser med drönare rycker allt närmare i Sverige. Nu har Aerit inlett ett samarbete med ICAx, Rise och Norrtälje kommun om leveranser från ICA Gräddö till boende på Tjockö. Invånarna kommer att få både varor och postleveranser från luften. Och de första flygningarna går i början av nästa år.

Från kommunens sida är vi mycket positiva till det här nytänkande projektet. Vi ser många fördelar för såväl företag som invånare i framför allt skärgården och på landsbygden. Dessutom har projektet en positiv inverkan på miljö och ekonomi. säger Daniel Klemserud, näringslivsutvecklare, Norrtälje kommun, i ett uttalande.

Annons

Projektet kommer att pågå under ett år och under tiden ska studier att göras för att se vad drönarleveranser kan göra för en mer klimatneutral sista milen-logistik.

Vi är väldigt entusiastiska inför att vara med i det här projektet tillsammans med ICA-handlaren Peter Horwitz, ICA Nära Gräddö Skärgårdshandel, och alla partners. Drönarleveranser befinner sig i en spännande utforskande fas, och vi känner att timingen är rätt för oss. För oss linjerar det väldigt väl med vår vision att göra varje dag lite enklare för våra kunder, samt att utforska hållbara transporter, säger Emma Lindahl, co-lead på ICAx, ICA Gruppens innovationshubb.

Aerit genomförde Sveriges första kommersiella drönarleverans av mat i oktober i år. Man har också hunnit med att krascha en drönare när den skulle visas upp inför media. Men nu verkar allt vara på plats för att få igång regelbundna leveranser.

Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för dem i områden som täcks av våra tjänster, kompensera klimatpåverkan från sista ledets transport totalt sett och, naturligtvis, göra varje dag bekvämare för invånare, säger Alexander Perrien, vd på Aerit.

LÄS ÄVEN: Drönaren skulle leverera matvara – slutade med krasch

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!