Search
Close this search box.
ANNONS

ICA:s VD öppnar för fler e-handelslager: "Värderar löpande"

Icas e-handelslager i Göteborg och Per Strömberg, vd för Ica Gruppen.
Foto: Ica
Johanna Allhorn
johanna@ehandel.se

Dela artikeln:

Darkstores bidrog till ICA:s e-handelstillväxt.

ANNONS

Under det andra kvartalet omsatte Ica Sveriges e-handel 1,8 miljarder kronor, en ökning på 23,5 procent jämfört med motsvarande kvartal förra året.

"I kvartalet har tillväxten varit högre i e-handeln via butiker som är knutna till våra centrallager och där pågår ett intensivt arbete för att bygga volym i det nya lagret i Göteborg, samtidigt som förberedelserna för att starta leveranser från Ocado-lagret i Stockholm är inne i slutfasen", skriver Ica Gruppens vd Per Strömberg i koncernens rapport, som släpptes nu på morgonen.

Vi hörde av oss till livsmedelsjätten för att få veta vilka butiker det är som driver sin e-handel med hjälp av Icas centrallager, eller darkstores som de ofta kallas i branschen.

"Ser behovet av bägge delar"

För närvarande har Ica två lager, ett i Stockholm och ett i Göteborg. Det är endast i de städerna som Ica-handlarna kan driva sin e-handel med stöd av centrallager. I övriga landet finns endast alternativet att plocka varorna i butik. Sedan levereras dem till kunden alternativt att kunden själv kommer till butiken och hämtar upp dem.

Vi kommer från en värld där vi ser behovet av bägge delar. I både Stockholm och Göteborg är det mer rationellt att hantera e-handeln från centrallager, inte minst sett till hemleveranser. Utgår man från ett ställe kan man planera rutterna på ett annat sätt, vilket är en stor fördel, säger Per Strömberg.

På mindre orter ute i landet är det varken rationellt eller hållbart att hantera e-handeln från ett lager eftersom transportsträckorna blir så långa.

Per Strömberg berättar att två tredjedelar av Icas e-handelskunder i storstäderna väljer att få sina varor hemlevererade, medan siffran är den omvända för riket som helhet.

"Ingen konkret plan"

Han menar att det i mindre städer oftast är relativt enkelt att hämta upp sina e-handlade varor i butik, speciellt om det finns en drive thru eller ett paketskåp.

För många är det smidigare att hämta själv. De slipper att vara hemma och dessutom behöver de inte betala någon utkörningsavgift, säger Per Strömberg.

Han utesluter dock inte att fler e-handelslager kommer att behövas på sikt, exempelvis i Skåne där det också bor många människor på en förhållandevis liten yta.

Det är något vi värderar löpande och när vi ser att det finns skalfördelar är vi förstås öppna för att etablera ännu ett lager. Men det finns ingen konkret plan på några fler e-handelslager i dagsläget.

LÄS ÄVEN: E-handeln lyckades inte lyfta ICA - "inte samma tillväxt som marknaden"

Dela artikeln: