IKEA-chefen om storsatsningen: ”Ifall det inte räcker har vi lyckats”

1600 paket solpaneler sålda.

Via tjänsten “Strömma” ska Ikeas kunder kunna köpa el som tillverkats av sol och vind. Det meddelade inredningsjätten i ett pressmeddelande tidigare i dag. Den nya satsningen, som innebär att Ikea ger sig in i ett helt nytt segment, rullas till en början ut i Sverige men tanken är att kunna göra en internationell etablering på sikt.

Ikea har tagit fram sin nya eltjänst i samarbete med Svea Solar, som sedan tidigare är involverad i Ikeas produkt “Solstråle”. Den består av solpaneler som går att köpa i Ikeas e-handel.

Annons

LÄS ÄVEN: IKEA:s nya giv - säljs bara på nätet

"En oberoende produkt"

Både Solstråle och Strömma ingår i Clean Energy Services, ett affärsområde som Ikea hoppas kunna bygga ut med fler produkter och tjänster framöver. Men i övrigt är de båda tjänsterna fristående från varandra, berättar Bojan Stupar, försäljningschef på Ikea Sverige.

Så det är klart att vi ser möjliga synergieffekter överlag, men just mellan Solstråle och Strömma handlar det inte om synergier på det sättet. Med Strömma har vi velat göra en produkt som är så enkel som möjligt och en viktig del i det är att den ska vara oberoende av vilka paneler man har, säger han.

Bakgrunden till Strömma är att många tycker att el är krångligt, enligt Ikea. Därför har företaget siktat på att lansera en tjänst som ska vara både prisvärd och enkel, och gjord för den breda allmänheten oavsett om man bor i hus eller lägenhet.

Och det verkar finnas ett intresse för att vända sig till Ikea även om det inte handlar om möbler eller köksinredning. Företaget har till exempel sålt 1600 paket av ovan nämnda solpaneler bara i Sverige.

Det har gått väldigt bra. Vi har överträffat de förväntningar vi hade på oss själva, både sett till försäljningsvolymer och i att bidra till omställningen till fossilfri energi.

Max fem år gamla anläggningar

Den som vill skaffa elavtal via Ikeas nya tjänst betalar ett fast pris per månad plus det som hushållet förbrukar. Via en app ska kunden kunna se bland annat se vad elen kostar olika tider på dygnet och därmed ha möjligheten att till exempel ladda elbilen under en tid på dygnet då kostnaden är lägre.

Varifrån kommer elen?

Annons

Främst från Sverige men det kan också vara övriga Norden. Det som vi verkligen vill vara tydliga med är att vi endast kommer att använda el från max fem år gamla anläggningar. På så sätt kommer vi verkligen att främja etableringen av nya anläggningar. Så blir det en stor efterfrågan, vilket vi så klart hoppas, kommer det att främja produktionen av förnybar el.

Finns det inte en risk för att mängden sol- och vindproducerad el från Sverige inte räcker om tjänsten blir populär?

Ifall det inte räcker så har vi lyckats med det vi vill främja. Men det kommer att räcka. Vi kan även gå utanför Norden om det skulle behövas, men vi har sagt att vi fokuserar på Sverige i första hand.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!