E-handelssatsning: IKEA investerar miljardbelopp i ny citybutik

Köper galleria.

Ikea har byggt sin enorma framgång på ett koncept som nästan uteslutande byggt på stora varuhus i utkanten av städerna. Men de senaste åren har bolaget gjort flera förändringar i sin verksamhet för att hänga med i den utveckling som e-handeln fört med sig. Det har till exempel handlat om utbyggd e-handelslogistik och små citybutiker som är tänkta att kombineras med utökad handel på nätet.

Ett exempel på det senare är IKEA Kök, en butik i centrala Stockholm som från början var tänkt att bara finnas under en begränsad tid, men som senare gjordes om till en permanent satsning. För ungefär ett år sedan stod det också klart att en mindre Ikea-butik skulle öppnas mitt i New York.

Annons

LÄS ÄVEN:  Ikea öppnar e-handelsbutik i epicentret för detaljhandel

Nu meddelar möbeljätten att ytterligare en citybutik är klar för lansering, denna gång i London-stadsdelen Hammersmith. Det rapporterar flera brittiska medier. Den nya butiken är tänkt att öppna nästa år och blir då Londons sjätte Ikea-butik.

Enligt Dagens industri, som i sin tur hänvisar till Financial Times, har IKEA:s moderbolag Ingka i själva verket köpt en hel galleria i Hammersmith, i vilken den nya butiken alltså ska ligga. Inklusive renoveringskostnader beräknas den nya investeringen kosta företaget 170 miljoner pund, eller 2,1 miljarder svenska kronor.

Enligt ett uttalande från IKEA har företagets city-satsningar att göra med att allt fler bor i städer, och kanske inte alltid har tillgång till bil. I de mindre citybutikerna ska kunderna kunna få inspiration samtidigt som huvuddelen av inköpen ska ske på nätet.

LÄS ÄVEN: IKEA stoppar nytt varuhus på grund av e-handeln

Annons