IKEA kan tvingas böta efter fraktkaoset: “Pågående process”

Fartyget kvar i Egypten.

Det olycksdrabbade containerfartyget Ever Given, som gick på grund i Suezkanalen i mars månad, är fortfarande kvar i Egypten. Enligt flera medier pågår just nu diskussioner om hur grundstötningen, som blockerade kanalen och skapade köer av fartyg med försenade varuleveranser som följd, ska hanteras ekonomiskt.

Enligt nyhetssajten Lloyd’s List har Ever Givens ägare deklarerat så kallat “general avarage”, som är en maritim princip som går ut på att alla som har varor ombord delar på eventuella kostnader som uppstår i samband med en olyckshändelse. Det innebär alltså att Ikea, som har cirka hundra containrar ombord på Ever Given, kan komma att få plocka fram plånboken.

Annons

Vi känner till att fartyget ligger kvar i Egypten och att det pågår en diskussion kring fartyget där även ägarna av de varor som finns ombord är inblandade, skriver Mattias Hennius, presschef på Ikea Sverige, i ett mejl till Ehandel.

Släpps inte iväg

Hur stora summor det rör sig om är fortfarande oklart, men enligt Wall Street Journal har myndigheter i Egypten krävt en miljard dollar, bland annat för arbetet med att få loss fartyget. The Suez Canal Authority ska också ha meddelat att även om kanalen nu är öppen för genomfart kommer Ever Given inte att släppas iväg förrän kompensationsfrågan är löst.

Det är en pågående process och vi har inga ytterligare kommentarer i dagsläget.

Gällande de Ikea-varor som fortfarande sitter fast i Egypten, tar Mattias Hennius situationen med ro.

I vår utvärdering av hur detta kan ha påverkat våra kunder har vi kommit fram till att påverkan varit minimal.

LÄS ÄVEN: 100 IKEA-containrar fast på fartyg - "gör allt vi kan"

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!