IKEA satsar miljarder på hållbarhet – har backat till 2016 års nivåer

"Första gången".

Under 2019 minskade Ikea sitt klimatavtryck med 4,3 procent, vilket innebär att man nu ligger på samma nivå som under 2016. Det är första gången möbeljätten har lyckats minska sitt klimatavtryck samtidigt som man fortsatte att växa.

Det här är goda nyheter, framför allt eftersom vi vet att vi behöver göra så mycket mer för att nå våra mål fram till 2030, skriver Lena Pripp-Kovac, hållbarhetschef på Inter Ikea, i bolagets hållbarhetsrapport.

Annons

Enligt Ikea beror det minskade klimatavtrycket främst på två saker; att företaget har skiftat till förnybar energi i produktionen av alla Ikea-produkter, samt att all el och värme i Ikeas byggnader i Sverige kommer från förnybara källor.

Inom Ikea Retail Sverige arbetar vi ständigt med hur vi kan bidra till att ytterligare minska vårt eget avtryck, men också för att våra kunder ska kunna välja en mer hälsosam och hållbar livsstil, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef på Ikea Retail Sverige.

I april kommer vi som ett led i detta, att erbjuda second hand-försäljning av Ikea-möbler i alla våra varuhus.

Under året har varuhusförsäljningen ökat med 6,5 procent, jämfört med 2018, och landat på 41,3 miljarder euro vilket motsvarar drygt 440 miljarder kronor.

E-handelsförsäljningen fortsatte att växa under 2019 och steg med 43 procent. Totalt nådde webbutiken nära tre miljarder unika besök under förra året.

I samband med att näthandeln växer starkt från år till år har bolaget även satt upp klimatmål gällande hemleveranser som kommunicerades ut redan för drygt ett år sedan. Målet är att hundra procent av alla hemleveranser, på Ikeas samtliga 30 marknader, ska göras med elfordon eller andra lösningar för att nå nollutsläpp till år 2025.

LÄS ÄVEN: IKEA:s hemleveranser – där nollutsläpp händer

I Sverige är 90 procent av alla Ikeas inrikestransporter fossilfria idag, och 100 procent av hemleveranserna i Stockholm.

Annons

I början av 2020 bestämde sig företaget för att investera 200 miljoner euro, vilket är cirka 2,1 miljarder kronor, för att påskynda omvandlingen till att bli klimatpositiv. Pengarna ska omvandla Ikeas produktionskedja till att använda förnybar energi, samt ta bort koldioxid från atmosfären genom att plantera skogar och använda bättre skogsskötsel.

Annons