Krishantering: IKEA stänger hälften av sina varuhus i landet

"Effektiv kontroll av smittspridningen".

Coronaviruset i Kina har skördat många offer. I skrivande stund rapporterar flera medier att omkring 6000 har drabbats och minst 130 personer har dött på grund av smittan.

Så sent som i torsdags rapporterade SvD att kinesiska myndigheter tvingar Ikea att stänga sitt varuhus i Wuhan där minst 18 personer har dött på grund av viruset. Dessa var bland de första upptäckta fallen.

Annons

LÄS ÄVEN: Så påverkar coronaviruset e-handeln – ”oroliga kunder”

Nu meddelar möbeljätten att företaget stänger hälften av sina varuhus i Kina på grund av coronavirusets spridning, och  stoppar alla affärsresor till landet.

Våra kunders och medarbetares hälsa och säkerhet är alltid högsta prioritet på Ikea. Som svar på den kinesiska regeringens uppmaning till effektiv kontroll av smittspridningen kommer Ikea Kina från och med 29 januari temporärt stänga runt hälften av varuhusen i Kina, säger Jon Egerlid, presskontakt på Ikea Sverige, i ett uttalande.

Ikea Kina följer utvecklingen noga, arbetar proaktivt i kontakt med myndigheterna i de påverkade regionerna och agerar i enlighet med deras rekommendationer.

Ikea har idag 30 varuhus i Kina med cirka 14 000 medarbetare. Påverkade medarbetare får stanna hemma tillsvidare med bibehållen lön, men det är än oklart hur länge varuhusen kommer att hålla stängt.

Annons