Inflationen lägre än väntat – det här blev dyrare

"Kan till stor del förklaras av sjunkande elpriser".

Inflationstakten mätt som KPI, det vill säga inklusive hushållens bolåneräntor, var 6,5 procent i oktober. Vilket den också var i september, det visar färska siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.

Höjda boendekostnader var en stark bidragande orsak till inflationsutfallet, enligt SCB. Även prishöjningar på rekreation och kultur, där paketresor ingår, har stigit kraftigt under det senaste året. Samtidigt har elpriserna fallit tillbaka jämfört med oktober i fjol.

Annons

Den oförändrade inflationstakten kan till stor del förklaras av att sjunkande elpriser inte bidrar lika mycket som tidigare, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB, i en kommentar.

Drivmedel billigare - kläder dyrare

Elpriserna har de senaste tolv månaderna minskat med 27,7 procent, enligt SCB. Även drivmedelspriserna har minskat med 7,9 procent sedan i oktober förra året.

Livsmedelspriserna har gått upp med 6,7 procent jämfört med oktober 2022. Klädpriserna har också ökat sedan motsvarande månad föregående år, skriver SCB i ett pressmeddelande.

Inflationstakten enligt KPIF, som till skillnad från KPI inte påverkas av ändrade räntesatser på hushållens bolån, var 4,2 procent i oktober. Motsvarande siffra för september var 4,0 procent.

Uppgången var väntad, och tros vara tillfällig. Enligt analytiker väntades KPIF-inflationen landa på 4,4 procent i oktober. Riksbankens prognos var att inflationstakten skulle stiga till 4,1 procent.

Annons