Inflationen överraskade positivt – men julmaten blir dyrare

"Priserna på livsmedel steg med 0,3 procent".

Inflationen överraskade positivt i november och sjönk betydligt mer än väntat. KPIF, alltså Konsumentprisindex med fast ränta, ökade med 3,6 procent jämfört med samma månad samma år.

Det är en ordentlig inbromsning mot hur det såg ut i oktober, då KPIF ökade med 4,2 procent jämfört med oktober förra året.

Annons

Men den inbromsningen återspeglades inte i matkassen. SCB:s Konsumentprisindex visar nämligen att dagligvarorna blev dyrare, igen.

Priserna på alkoholfria drycker sjönk med 1 procent i november medan priserna på livsmedel steg med 0,3 procent, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB, i en kommentar.

Kaffe, té och kakao blev förvisso -3,7 procent billigare och på oljor och fetter backade prislapparna med i snitt -1,2 procent. Men jämfört med november förra året har snittpriserna ökat i samtliga varugrupper utom de redan nämnda två, samt mjölk ost och ägg.

Frukt samt sötsaker och glass har stigit mest i pris det senaste året, med över 13 procent vardera. Därefter kommer fisk, vars priser stigit med nästan 13 procent, och grönsaker, som gått upp med 12 procent, säger Carl Mårtensson.

Julmaten allt dyrare

Det innebär att det kan bli mer sparsmakade julbord i år, då priserna fortsätter att öka brett i den kategorin.

I november steg priserna på åtta av de elva produktgrupperna vi undersökte i vår julbordskartläggning. Tidigare år har vi sett att priserna på en del av julmaten går upp i december, medan andra typiska julmatsprodukter sjunker i pris, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

Undrar ni för övrigt vad som ökade allra mest i pris mellan oktober och november i år? Då var blomkålen överlägsen vinnare med en prisrusning på 34,4 procent i snitt. På andra plats kom vindruvorna med 29,2 procent.

Största minskningen stod apelsinerna för med ett prisras på -11,2 procent och citroner, som föll med -10,1 procent.

Annons

Annons