Anklagelserna riktas mot e-handelsföretaget Lenoites AB, drivet av Laila Högfeldt tillsammans med maken Niclas Högfeldt. Vittnesmålen målar upp en bild av en arbetsplats där låga löner, avsaknad av kollektivavtal och obetald övertid är vardag, trots en förväntan på att personalen ska arbeta extra. Den fasad som visas upp i sociala medier, en värld av skönhet och en omtänksam chef, kontrasteras starkt mot berättelser om svår stress och ångestattacker bland unga kvinnliga anställda.
Flera före detta medarbetare beskriver nämligen en psykiskt påfrestande miljö, präglad av Laila Högfeldts oförutsägbara humörsvängningar och en ledning som brustit i stöd. Trots roliga arbetsuppgifter och god kollegial gemenskap, levde många i rädsla för utskällningar och förnedrande kommentarer.
Arbetskontrakten anger att övertid inte ersätts, och lönerna ska ligga under lägstanivån för unga i Borås. Det vittnas även om en kultur där raster och toalettbesök ses som hinder för maximal arbetstid.
Niclas Högfeldt, företagets HR-chef och styrelseordförande, tillbakavisar dock anklagelserna i skriftliga svar till Borås Tidning.
Han menar att övertid inte är en förväntan och att företaget inte uppmanat till att hoppa över raster. Han bekräftar avsaknaden av kollektivavtal men öppnar för att det kan bli aktuellt framöver.
På frågan om anställdas vittnesmål om stress och ångest kopplat till Lailas humör svarar Niclas Högfeldt:
Vi tar alla upplevelser på stort allvar, även om de är enskilda. Laila är en engagerad och uppskattad person i verksamheten och får ofta höra att hon är peppande och positiv både från kollegor och externa samarbetspartners. Samtidigt är det mänskligt att alla kan ha dagar som är mer utmanande.
Gällande känslor av att vara nedtryckt och rädd för att göra fel, kommenterar han:
Det är aldrig vår avsikt att någon ska känna så. Vi har en kultur där feedback ska vara konstruktiv, uppmuntrande och tydlig, aldrig nedvärderande. Om någon har upplevt det annorlunda så är det något vi vill förstå och förbättra.
Strax innan Borås Tidnings publicering ska fler nuvarande Lenoitesanställda ha kontaktat tidningen för att ge en motbild till larmen.
Ett mönster i e-handelssektorn?
Det aktuella fallet med Lenoites är dessvärre inte unikt. Under de senaste månaderna har liknande anklagelser skakat flera andra uppmärksammade e-handels- och influenceranknutna bolag. Något som reser frågor om arbetsvillkoren i en bransch som ofta förknippas med snabb tillväxt.
Skönhetsföretaget Rapide, känt för sina brynbarer, hamnade tidigare i år i blåsväder efter att ett trettiotal anställda vittnat om undermåliga löner, långa arbetspass utan rast och chockerande nog, brist på toaletter i många barer. Expressen rapporterade om hur anställda hotats med böter om de stängde för toalettbesök, vilket lett till förödmjukande och rent hälsovådliga situationer. Företaget, som samtidigt genomgick en rekonstruktion, bad senare om ursäkt för mobbning och lovade förbättringar.
LÄS HÄR: Rapide anklagas - "tysta kritik och skrämma anställda"
Även influencern Matilda Djerfs klädmärke Djerf Avenue granskades av Aftonbladet. Tidigare anställda beskrev en arbetsmiljö med mobbning, utskällningar och favorisering – en skarp kontrast till varumärkets inkluderande image. Matilda Djerf anklagades även för att ha uttryckt sig nedsättande om plus size-modeller. Företagets krishantering fick därefter omfattande kritik för att vara senfärdig och undvikande.
LÄS HÄR: Djerf Avenue vägrar kommentera
Leveransjätten Instabee (Instabox och Budbee) blev föremål för en granskning i Expressen där tidigare kundtjänstmedarbetare beskrev ett "skräckvälde" med förnedring, övervakning och en osund alkoholkultur, inklusive öl bryggt på kontoret. Chefer anklagades för att ha hånat anställda, spridit privat hälsorelaterad information och fört listor över vilka som skulle avskedas. Trots de allvarliga uppgifterna meddelade vd Alexis Priftis att inga chefer skulle lämna sina poster.
LÄS HÄR: Instabees anställda vittnar om förnedring och kontroll - VD:n bekräftar