Annons

UK utklassar alla andra marknader – Kina undantaget

Vad händer egentligen på den brittiska e-handelsmarknaden? Det har jag kikat närmare på - häng med.

För mig har det länge varit viktigt att följa e-handelsutvecklingen i UK. Jag vet att 2020 och även inledningen av 2021 har varit exceptionell, men jag tror ändå att UK är en bra värdemätare vart åt vi är på väg även i Sverige. Formidabel retailanalys från Office for National Statistics längre ner i frukostspaningen.

Fredagens "sena" nyheter

Market: Kronans lyckade online försäljning 2020 https://www.market.se/nyhet/okat-tryck-online-var-kronans-recept-for-tillvaxt-borjar-hitta-ratt-formel

Annons

I E-barometern för Q1 2020 intervjuade jag och Carl-Fredrik Teder (detaljhandelsanalytiker och ansvarig för Postnords E-barometer) Karin Mineur, IT-direktör, och Anna Wallenberg, försäljningsdirektör, på Kronans apotek och blev väldigt imponerade hur de samarbetade och oerhört snabbt ställde om och anpassade sig till den rådande situationen. Det är kul att nu läsa att satsningen blev så lyckad.

Breakit: Akademibokhandeln och Bokus mot börsen. https://www.breakit.se/artikel/28001/volati-vill-borsnotera-bokus-och-akademibokhandeln-har-vuxit-snabbt-digitalt

Breakit skriver vidare: "Akademibokhandeln och Bokus ligger flera steg efter konkurrenterna Adlibris och Storytel – men andelen digitala intäkter i koncernen växer som sagt stadigt".

Trenden att gå på börsen för e-handlare är stekhet nu efter den enorma e-handelsutvecklingen under pandemin. Ska bli intressant och se om detta håller i sig eller om intresset mattas av när pandemin så småningom mattas av.

Måndagens nyheter

Ehandel.se: Köksprodukter "Pandemins heta produktkategori" https://www.ehandel.se/insight/heta-pandemikategorin-har-fullkomligt-exploderat

Dagens Industri: "Nya storägaren i Cdon lyfter fram affärsmodellens potential och det tycker jag han gör rätt i. Adam Wyden ADW Capital säger att marknadsplatser kommer att växa 30-40 % i år och jag håller med honom att det är bra för handlare att finnas på fler plattformar än sin egen.

Internationellt

I helgen har jag suttit och tittat på hur e-handelsutvecklingen har gått i US och UK.

Forbes: 2020: Not quite retail apocalypse, but great för e-commerce.

Annons

Jason "Geek" Goldberg har grottat ner sig i retail och E-commerce siffror i US.

"E-commerce was 11% of retail sales in 2019, in April of 2020 it peaked to high of 18.4%, and finished 2020 with 14% of total sales. A healthy acceleration for e-commerce but hardly the 33% we were warned to expect".

https://www.forbes.com/sites/jasongoldberg/2021/02/19/2020-not-quite-retail-apocalypse-but-great-for-e-commerce/?sh=6e82afb37c43

Tack Patrik Müller på Nets för att du uppmärksammade detta.

Office for national statistics: Och så har vi UK som utklassar alla andra västmarknader när det kommer till e-handel. Maten stod i januari för hela 12.2 % av total detaljhandel och drar därmed upp den totala e-handelsandelen till fantastiska 35.2 %!

https://www.ons.gov.uk/businessindustryandtrade/retailindustry/bulletins/retailsales/january2021

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!