IT-attack bakom Bauhaus stängda e-handel – ”allt annat än kul”

Polisen inkopplad.

Massiva IT-problem ledde till att Bauhaus tvingades stänga bland annat sin e-handel under helgen som gick. Dessutom var flera andra tjänster, som Click & Collect och tillgång till lagersaldo, satta ut funktion.

LÄS ÄVEN: Bauhaus tvingades stänga e-handeln - "problemen är stora"

Annons

E-handeln öppen igen

Nu visar det sig att det var en hackerattack som låg bakom problemen.

Bauhaus utsattes den 18/6-2021 för en omfattande hackerattack som påverkar vår IT-struktur i Sverige, Danmark, Norge och Island. Vi arbetar hårt och intensivt för att få igång systemen igen och betjäna våra kunder. Varuhusen är fortfarande öppna och Bauhaus hoppas kunna hålla fast vid detta även om IT-systemen utmanas. Händelsen är polisanmäld och externa IT-specialister samt polis är inkopplade, skriver företaget i ett meddelande på sin sajt.

Enligt uppgifter till Ehandel drabbades Bauhaus även av att mejl- och telefonsystem inte fungerade, något som medförde problem i kundtjänsten. Nu har företagets e-handel öppnats så smått igen, men sajten dras fortfarande med tekniska problem och flera tjänster fungerar fortfarande inte.

Det här är allt annat än kul. Allt vitalt har egentligen slagits ut. Vi har massa it- experter på plats som försöker återskapa servrarna och komma fram till vad det är som hänt. Även polis är inkopplad, säger Johan Saxne, marknadschef Bauhaus Sverige, till Di.

"Krismöten tre gånger om dagen"

Bauhaus varuhus har haft normala öppettider under hela  den aktuella perioden men alla betalningsmetoder har inte fungerat som normalt. Personalen har dessutom haft extra mycket att göra, inte minst med att förklara situationen för berörda kunder.

Just nu är varuhusen öppna tack vare fina insatser från alla anställda som kämpar för att betjäna våra kunder. Vi hoppas att kunna fortsätta så, men vi kan inte utesluta att det kommer bli svårt. Vi kommer kontinuerligt att informera om utvecklingen på vår hemsida och rekommenderar våra kunder att kontrollera eventuella ändringar i öppettiderna här, skriver bolaget.

När IT-problemen kan vara lösta är oklart. Likaså hur mycket pengar Bauhaus förlorar på de missade intäkterna.

Vi har krismöten tre gånger om dagen och tar beslut hela tiden och vi har inte överhuvudtaget tittat på hur mycket pengar vi förlorar på det här än. Men mycket kan vi väl säga, säger Johan Saxne.

Annons

Annons