Jättelyftet för kedjan online – ”över 50 procent”

E-handeln levererade för koncernen.

Modekoncernen Retail and Brands har ett tufft år bakom sig, men kanske kan man skymta en ljusning. När man nu presenterar sina siffror för perioden 1 september till 30 november kan man glädjas åt ett kraftigt förbättrat rörelseresultat. Från förra årets 12 till årets 213 miljoner kronor. Omsättningen hängde dock inte med, utan dök från 573 till 400 miljoner kronor under perioden. Även den jämförbara försäljningen föll med 17,9 procent.

Kvartalets största mål, att avsluta företagsrekonstruktionerna, uppnådde vi. De striktare rekommendationerna om att undvika butiker och köpcentrum har slagit mycket hårt mot våra verksamheter. Men alla medarbetare i RNB tror på våra koncept och alla kämpar intensivt varenda dag för att även klara av detta, kommenterar Kristian Lustin, vd och koncernchef på RNB, siffrorna.

Annons

Samtidigt som butikerna gått trögt hos såväl Brothers som Polarn o Pyret och Departments & Stores, särskilt efter höstens restriktioner, har e-handeln varit en fyr i mörkret för koncernen. Det märks inte minst hos de två förstnämnda.

E-handeln stod för 14 procent av försäljningen i kvartalet vilket nästan är en fördubbling mot föregående år och uppgår nu till 11 procent över 12 månader, säger Kristian Lustin om Brothers försäljning.

De som presterade allra bäst online var dock Polarn o Pyret, som levererade på samtliga marknader.

E-handeln ökade med 58 procent i kvartalet och e-handelsandelen ökade konstant under kvartalet. I november var e-handelsandelen över 50 procent. Över 12 månader är Polarn o Pyrets e-handelsandel höga 40 procent, säger Kristian Lustin.

Men e-handelns framfart och ett kraftigt förbättrat rörelseresultat finns det dock fortfarande mörka orosmoln kvar på himlen för koncernen. Pandemin har fortsatt landet i ett järngrepp, något som innebär att fottrafiken till butik kommer att vara fortsatt dämpad.

Försäljningen i kvartal två och troligen även kvartal tre kommer att bli påverkad av covid-19. Förhoppningsvis kommer den väntade vaccineringen att bidra till en minskad smittspridning och så småningom borttagna restriktioner men när det kommer att ske är idag svårt att bedöma, säger Kristian Lustin.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!