Jätten ska dela upp imperiet i sex olika bolag

Hoppas få fart på tillväxten med omorganisation.

Alibaba Group har planerar på att dela upp koncernen i sex olika bolag det meddelar den kinesiska e-handelsjätten. Något som skulle innebära en av de största omorganisationerna i företagets 24-åriga historia.

Målet med uppdelningen är att göra de olika bolagen mer snabbfotade, ge dem möjlighet att söka extern finansiering och börsnoteras på egen hand.

Annons

Ett beslut som kommer efter ett par tuffa år för Alibaba som sett tillväxten stanna av på hemmaplan, delvis på grund av tuffare regleringar från den kinesiska regeringen. Något som Alibabas grundare och förre vd Jack Ma, som nyligen återvände till Kina, tidigare kritiserat.

Aktien rusade

Tanken är att dela upp Alibaba Group efter de olika enheternas strategiska inriktingar - Cloud Intelligence Group, Taobao Tmall Commerce Group, Local Services Group, Cainiao Smart Logistics Group, Global Digital Commerce Group och Digital Media and Entertainment Group.

De sex olika bolagen kommer att tilldelas en egen vd och styrelse. Undantaget är Taobao Tmall Commerce Group som kommer att vara helägt av Alibaba Group där Daniel Zhang kommer fortsätta som vd och styrelseordförande.

Alibaba har även haft det tufft på börsen och aktievärdet har sjunkit med nästan 600 miljarder dollar sedan företagets toppnotering i oktober 2020. Marknaden verkar dock ha tagit emot nyheten om uppdelningen väl. Aktien steg med 14 procent after det att Alibaba meddelat sina planer.

Annons