Jeff får ett slutdatum och Amazon gör sitt näst största köp någonsin

Ute efter rättigheterna till katalogen.

I februari meddelade Amazon att grundaren Jeff Bezos skulle lämna vd-stolen. Den som ska ta över är AWS-chefen Andy Jassy och igår avslöjades datumet.

Det kommer att bli den 5 juli som Jeff Bezos kliver ner från tronen och istället intar positionen som styrelseordförande. Datumet valdes eftersom det då är exakt 27 år sedan Amazon grundades.

Annons

LÄS ÄVEN: Jeff Bezos avgår – Amazon får ny VD

I samma veva meddelar Amazon att man köper den anrika filmstudion Metro Goldwyn Mayer (MGM) för 8,45 miljarder dollar, eller runt 70 miljarder kronor. Ett köp som förstås ska stärka e-handlarens streamingtjänst Prime Video.

Köpet är det näst största efter Whole Foods som Amazon köpte för 13,7 miljarder dollar 2017.

LÄS ÄVEN: Amazon köper jätten Whole Foods för 120 miljarder kronor

Även om MGM har en katalog med över 4000 filmer så meddelar Amazon att det stora värdet ligger i de immateriella rättigheter som kommer med köpet.

Det verkliga ekonomiska värdet bakom affären är rättigheterna till den djupa katalog som kommer med köpet, som vi planerar att utveckla tillsammans med MGM:s duktiga team. Det är väldigt spännande och ger så många möjligheter till högkvalitativ storytelling, säger Mike Hopkins, chef för Prime Video.

Annons