UPPDATERAD: Jollyrooms överklagan avslås – böter på 3 miljoner

"Vad anses som väsentligt lägre?".

I december 2019 blev Jollyroom dömda till att betala ett vite på tre miljoner kronor, efter att ha brutit mot det interimistiska förbudet från 2018. Detta valde Jollyroom att överklaga. Nu har patent- och marknadsdomstolen avslagit bolagets överklagan och Jollyroom blir därför skyldiga att betala 3 miljoner kronor för vilseledande marknadsföring.

Bakgrunden är att Jollyroom fick ett förbud mot marknadsföring av produkter för barn med uttryck som "sale", "deal", "rea" och "lagerrensning" tillsammans med en procentsats, om de reade produkterna inte har sålts under en begränsad tid och om reapriserna inte var betydligt lägre än ordinarie priser.

Annons

Detta förbud hade Jollyroom alltså brutit mot och efter granskning visade det sig att fyra reavaror inte hade haft väsentligt lägre priser än ordinarie pris.

Avslår yrkande om ersättning

Jollyroom bestred inte detta, men bestred däremot att rean inte skulle ha varit "tillräckligt stor för att uppfylla kriterierna i marknadsföringslagen om utförsäljningar". Jollyroom menar att det är svårt att veta hur stor en prissänkning ska vara i procent för att anses som ”väsentligt lägre”.

Patent- och marknadsdomstolen konstaterade att Jollyrooms marknadsföring trots allt hade stridit mot det interimistiska förbudet, då man har använt sig av uttryckt som ”Allt ska bort!”, ”Shoppa utgående sortiment” och ”Gäller så långt lagret räcker”. Detta tillsammans med reapriser som inte har kunnats bevisats vara lägre än Jollyrooms ordinarie priser för motsvarande varor.

Domstolen avslår nu även Jollyrooms yrkande om ersättning för rättegångskostnader.

Så sent som i november 2019 fick Jollyroom betala 1,5 miljoner kronor i böter på grund av ständiga rea- och utförsäljningskampanjer, trots att priserna inte varit lägre än vanligt. Då lovade bolaget att bättra sig.

UPPDATERING: I den tidigare versionen av artikeln stod det att Jollyroom har blivit på nytt dömda till att betala vite om 3 miljoner kronor. Detta var inte sant. Det rätta och det som nu alltså har hänt är att bolagets överklagan, på domen från slutet av 2019 där Jollyroom skulle betala 3 miljoner kronor i böter, har blivit nekad.

Annons