Kämpigt för e-handelsbolagen i investmentjättens portfölj

"En markant lägre riskaptit bland investerare".

Investmentbolaget Kinnevik – som har flera e-handels- och fraktbolag i portföljen – är här med en rykande färsk rapport för det fjärde kvartalet 2022. Och det är ingen överdrivet munter rapport.

Kinnevik redovisar nämligen ett substansvärde på 52,9 miljarder kronor, motsvarande 189 kronor per aktie. Jämfört med fjärde kvartalet 2021 är det ett tapp på 27 procent – och mot Q3 en nedgång på -9 procent.

Annons

En starkt bidragande orsak till nedgången är att portföljbolaget Instabee, som är en sammanslagning av Budbee och Instabox, har fått se sin värdering slaktad. Värderingen låg i Q4 på 1,7 miljarder, jämfört med 2,4 miljarder i Q3. Det motsvarar en nedgång på närmare 30 procent.

Ett annat portföljbolag som tappat rejält i värde är Mathem. Kinnevik har investerat totalt 1,5 miljarder i e-handlaren och äger i dag 31 procent. Men den ägarandelen var vid utgången av förra året bara värd 379 miljoner kronor.

Desto bättre går det för budbolaget Hungry Panda, som levererar hem asiatisk mat till privatpersoner, och som Kinnevik äger 11 procent av. Investeringen, som gjordes 2020, uppgick till 424 miljoner och ägarandelen var i Q4 värd 442 miljoner.

Två år av överflöd

Men kategorin plattformar och marknadsplatser har på totalen inte haft någon positiv utveckling de senaste fem åren. Det rör sig om en utveckling på -6 procent.

Inflation och stigande räntor har lett till en markant lägre riskaptit bland investerare efter två år av överflöd. Detta har särskilt påverkat hur tillväxtbolag som våra värderas av marknaden, och har därigenom haft en betydande negativ inverkan på Kinneviks substansvärde under 2022. Våra portföljbolag vidtar ett antal åtgärder för att förbättra sin lönsamhet och minska sitt beroende av ny finansiering och har startat det nya året med mer motståndskraftiga affärsplaner, kommenterar vd:n Georgi Ganev och fortsätter:

Detta i kombination med vår egen starka finansiella ställning, vår långsiktighet och vår aktiva ägarmodell gör att vi alltjämt kan hålla fokus på att fortsätta leverera på vår strategi.

Kommer behöva nytt kapital

Men Kinneviks kassa är fortsatt stark och uppgick till 10,4 miljarder, motsvarande 24 procent av portföljvärdet vid utgången av 2022.

Nästan 40 procent av vår privata portfölj är nu investerad i bolag som idag är lönsamma eller är tillräckligt kapitaliserade för att nå lönsamhet under sina nuvarande affärsplaner. Cirka 30 procent är investerad i bolag med kapital som finansierar deras planer bortom slutet av 2024, och omkring 10 procent av vår privata portfölj är investerad i bolag som kommer att behöva ta in nytt kapital under 2023, skriver vd:n.

Annons

Annons