Kedjan flyttar tre butiker – rasar mot chockhöjda hyror

Tvingas banta butiksytor efter skenande hyreshöjningar.

Sportkedjan XXL har en motig tid bakom sig och vänder på alla stenar i jakten på att kapa kostnader. Och nu har man hittat viktiga besparingar i Sverige.

Bolaget väljer att flytta på tre av sina 30 varuhus, på grund av skenande hyror. De berörda butikerna är belägna i Uppsala, Västerås och Växjö.

Annons

Det rör sig dock om flyttar på enbart några hundra meter till mindre lokaler med lägre kvadratmeterpris. Samtidigt ska personalstyrkan hållas intakt.

De nya lokalerna blir mer yteffektiva, då vi sett att varuhusen kan minskas något i yta och samtidigt stärkas och moderniseras utan att förlora omsättning eller minska antalet medarbetare, säger Anders Lindblom, Sverigechef för XXL, i en kommentar.

Totalt ska bashyran ha ökat med över 18 procent över de senaste två åren och det här draget är alltså direkt nödvändigt för att möjliggöra lönsamma butiker.

Detta är tre viktiga orter för oss där vi vill varken överge våra kunder eller behöva skära ner på antalet medarbetare och de arbetstillfällen vi skapar lokalt, säger Anders Lindblom.

"Känns verklighetsfrånvänt"

Han passar även på att dela ut en rejäl känga till det hyressättningssystem som råder.

Det system som vi har för hyressättning just nu är dock dysfunktionellt och kommer blir en av våra – och hela branschens – viktigaste framtidsfrågor. Hyresökningar på nästan 20 procent mitt i lågkonjunktur känns verklighetsfrånvänt, nästan overkligt, och kommer leda till att stora delar av handelsplatserna står tomma. Särskilt i små och medelstora städer.

Skulle det inte bli någon förändring kan det dessutom bli aktuellt med fler flyttar framöver.

Jag hoppas så klart att vi slipper göra denna typ av flyttar på sikt, att vi kan ha en bra dialog med våra befintliga fastighetsägare i stället. Men det går inte att utesluta fler flyttar, så som läget är idag, säger Anders Lindblom.

Annons

Annons