Kedjan tvingas i konkurs – efter miljonförlusterna

Nu hoppas man hitta ny ägare.

Restaurangkedjan Colorfield, som specialiserat sig på hälsosam mat och dryck, har begärts i konkurs.

Bolaget har haft fem butiker på attraktiva lägen i Stockholm, nämligen Centralstation, NK, Mood-gallerian, Grev Turegatan och Fältöversten. Här har kunderna kunnat klicka hem take away-mat via Colorfields app.

Annons

De omsatte runt 20 miljoner kronor år 2017, då med en förlust på 11 miljoner. Under pandemiåren har det dock rasat rejält. Förlusten krympte visserligen till 4 miljoner förra året, men det gjorde även försäljningen som föll till 10 miljoner. Nu hoppas man istället på att kedjan ska hitta rätt i nya händer.

Vi kör verksamheten vidare på tre av fem lägen: På NK, Centralstation och Fältöversten. Och vi hoppas komma ut med ett anbudsförfarande i slutet av veckan, alltså imorgon i bästa fall. Sen hoppas vi på en budgivare eller två, helst två, och hitta en köpare som kan ta den här verksamheten vidare, säger Erik Osvald, konkursfövaltare vid Ackordscentralen, till Ehandel.

Colorfield har alltså brottats med miljonförluster i flera år och inte fått rätsida på affären. Exakt varför man hamnat där man hamnat vill dock inte Erik Osvald gå in på i dagsläget, men pandemismällen har varit en bidragande orsak.

Jag tror att det är lite tidigt att uttala sig om varför. Vi ska göra en analys som jag kommer ha i förvaltningsberättelsen. Men pandemin är väl en inte helt dålig gissning. Sen har marknaden inte funnits där för produkterna. Jag tror att man ligger helt rätt, men kanske varit för tidiga, eller inte funnits på rätt ställen, säger han.

"Skapar problem under våren"

Under 2021 var kassalikviditeten nere på strax under 28 procent för kedjan.

Pandemin har inte skapat det bästa klimatet för den här typen av verksamheter. Det har i sin tur också lett till att man fått en ryggsäck med skatteanstånd, som då var nödvändiga, som ska återbetalas.

Han förutspår nu att vi kan få se fler företag som tvingas kasta in handduken, när skatteryggsäcken från pandemiåren blir för tung att bära.

Jag förstår utifrån ett skatteperspektiv att man inte kan efterskänka det här. Men det kommer att skapa problem under våren, säger Erik Osvald.

Annons

Annons