Kedjorna rasade med 50 procent – har skulder på 553 miljoner

"Har hittills uppfyllt vår plan".

Modekoncernen Retail and Brands, RNB, har nu presenterat ackordsförslagen för dotterbolagen Polarn O. Pyret, Brothers och Departments & Stores.

Här framgår det att bolagen har runt 1 300 borgenärer och en sammantagen skuld på 553 miljoner kronor. Samtliga fordringar upp till 10 000 kronor betalas i sin helhet, vilket innebär att över 40 procent av fordringsägarna får fullt betalt. Däremot får oprioriterade fordringsägare endast ett belopp på 10 000 kronor och 25 procent på överskjutande belopp. Det innebär en nedskrivning med 75 procent.

Annons

Vi har hittills uppfyllt vår plan men har en tuff resa framför oss. Bland annat måste hyrorna på sikt anpassas till rådande marknadsläge. Om inte hyresvärdarna kan få in kunder till sina gallerior och på så sätt uppfylla sin del av hyresavtalet, så måste hyrorna ändras till någon form av prestationsbaserad hyra, säger Kristian Lustin, vd för RNB Retail and Brands, i ett uttalande.

Beslut i oktober

Ackordsförslaget har också tagit hänsyn till den pågående coronakrisen, där Brothers och Departments & Stores tappat 54 procent av sin försäljning under perioden mars till maj. Polarn O. Pyret har klarat sig något bättre, men såg ändå ett ras på 44 procent.

Man har under rekonstruktionen genomfört kraftiga kostnadsbesparingar genom att bland annat skära ned på personal, inköp och förhandla till sig hyresrabatter. Rekonstruktionerna förväntas pågå i ytterligare tre månader och tingsrätten väntas ta beslut om ackorden i oktober.

Annons