KEMI testade marknadsplatser – 40 procent av produkterna är farliga

“CE-märkning ingen garanti”.

Nyligen berättade Kemikalieinspektionen om en undersökning av badleksaker där 16 procent av de 266 testade produkterna innehöll för höga halter av farliga ämnen.

LÄS ÄVEN: Cancerframkallande ämnen i badleksaker – nu varnas e-handlare

Annons

Nu berättar Kemikalieinspektionen om ett annat nedslag kring leksaker. Myndigheten testade då, i sin senaste kontroll, 62 produkter “från mindre kända varumärken”.

Leksakerna av plast köptes från marknadsplatser på nätet där säljaren i de flesta fall fanns utanför EU men riktade sig till svenska konsumenter. De elektriska leksakerna köptes från svenska eller EU-baserade företag med e-handel som riktade sig mot svenska konsumenter, skriver man.

Den förra undersökningen fokuserade mer på svenska företag och etablerade kedjor. Men när Kemikalieinspektion riktade förstoringsglaset mot marknadsplatser blev det ett sämre utfall. Några exempel på företag i denna undersökning är Amazon, Shein, Wish och Aliexpress men även svenska aktörer som Fyndiq och CDON.

Denna gång så innehöll 40 procent av de testade produkterna för höga halter av farliga ämnen.

Det är allvarligt att vi återkommande hittar de här farliga ämnena i leksaker på den svenska marknaden. Barn är särskilt känsliga och ämnena utsätter också miljön och de som tillverkar leksakerna för risker, säger Karin Rumar, inspektör på Kemikalieinspektionen, i en kommentar till undersökningen.

De goda nyheterna är dock att alla utom en marknadsplats har dragit tillbaka de farliga leksakerna som hittades i kontrollen.

Utanför EU kan det vara tillåtet att använda höga halter av farliga ämnen i leksaker och om man importerar måste man ha koll på de regler som gäller inom EU. Tyvärr innehöll flera av de CE-märkta elektriska leksakerna förbjudna ämnen, vilket visar att CE-märkning inte garanterar att en leksak är säker, säger Karin Rumar.

Annons
Annons