Klädhandeln minskar – men skorna flyger av hyllorna: “Väder och vind”

“Positiva trenden håller i sig”.

Svensk Handel meddelar idag hur mars månad såg ut när det kommer till modehandeln. Februari bjöd på en ökning inom både klädhandeln och skohandeln, men den trenden fortsätter inte.

LÄS ÄVEN: Nya siffror: Modehandeln ökar – “många fyller på garderoben”

Annons

För mars månad så visar nämligen Stilindex på en stillastående klädhandel. Kategorin ökar nämligen endast med 0,6 procent, vilket i volym ska vara en nedgång jämfört med i fjol.

Klädhandeln hade räknat med ett starkare marsresultat, givet den starka inledningen på året. Men läget är fortsatt tufft för många, samtidigt som väder och vind är otroligt viktiga faktorer för försäljningen. Blir det varmare och bättre väder, ökar även suget på att uppdatera garderoben. Detta är något vi hoppas avspeglar sig i nästa månads Stilindex, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

Skohandeln har dock en helt annan utveckling än klädhandeln. Skorna fortsätter att flyga av både de fysiska och digitala hyllorna. Kategorin växte nämligen med nära 18 procent under mars månad (17,9). Jämförelsesiffrorna ska vara svaga men det är ändå en klar ökning jämfört med fjolåret.

Visserligen var mars 2023 en väldigt svag månad för delbranschen, men vi kan konstatera att den positiva trenden från föregående månad håller i sig. Även här tror vi att vårens intåg kommer att resultera i ett ökat tryck i butikerna, säger Sofia Larsen.

Annons