Klarna om webbläsarbetalning: “Ser stora möjligheter i Europa”

Ska inte vara ett svar på Microsofts lösning.

De senaste dagarna har vi skrivit om flera nya betalmetoder som går ut på att ersätta kortbetalning i kassan med delbetalning, där man betalar efter att man fått varan. Detta sker via temporära kreditkortsnummer som används för att låta kunderna handla i vilken butik som helst och de nya delbetalningsalternativen integreras i själva webbläsaren.

LÄS ÄVEN: Webbläsarkriget i full sving: Klarna svarar på Microsofts kassakupp

Annons

Det är primärt Microsoft och Klarna som tagit sig an denna marknaden och båda har gjort det genom att antingen ingå partnerskap, eller genom att köpa upp, betalleverantörer som jobbat med dessa temporära kort och delbetalning. I bakgrunden av Microsofts lösning finner vi betalbolaget Zip och Klarna har lagt vantarna på betalbolaget Piggy.

LÄS ÄVEN: Microsoft utmanar Klarna – lägger in köp nu betala sen i webbläsaren

Microsoft berättade om sin stundande lansering redan den 15 november och Klarna släppte sin nyhet i förra veckan. Vi frågade Klarna om deras satsning ska ses som ett svar på Microsofts tilltag.

Nej, Klarnas Browser Extension testades redan i mars 2021 med över 100 000 användare i USA, det vill säga flera månader före Microsofts tillkännagivande, säger Amanda Larsson, Communications Manager på Klarna.

Vilka marknader tror ni mest på när det kommer till denna typ av betalmetod?

Att döma av Piggys starka utveckling (från start till att nu ha över 1,2 miljoner användare) kombinerat med den stora dragkraften vi såg i USA under vår testfas, så tror vi mycket på den amerikanska marknaden. Samtidigt ser vi även stora möjligheter i Europa, där vi ser att desktop fortsatt är det mest populära sättet att shoppa, säger Amanda Larsson.

Näst på tur: Safari & Firefox

Vi frågade även Klarna om de har fler planer, utöver sitt webbläsartillägg, för den teknik de fått med i köpet av Piggy.

Det finns många intressanta vägar att gå med Piggys teknologi, utöver webbläsartillägget - vilket vi fortfarande utvärderar och tittar vidare på. Initialt fokuserar vi nu på att rulla ut webbläsartillägget till ytterligare webbläsare (Safari & Firefox) samt på Klarnas övriga marknader.

Annons

Kommer webbläsartillägget till Sverige? I så fall när?

Tillägget kommer att rullas ut stegvis på samtliga Klarna-marknader inom en snar framtid, inklusive Sverige. Vi ser fram emot att återkomma om detta när vi har ytterligare information att dela, säger Amanda Larsson.

 

Annons