Klarna talar ut om nya samarbetet: ”Har velat ha Swish i flera år”

"En bred missuppfattning".

Under gårdagen kom nyheten som många e-handlare väntat på: Klarna lägger in Swish som betalningsalternativ i sin checkout. Beskedet kommer sedan Klarna blev en del av Swish, på samma sätt som de flesta storbanker i Sverige är sedan tidigare.

LÄS ÄVEN: Klarna ger sig - lägger in Swish i kassan

Annons

Glada nyheter, tycker inte bara e-handlarna, utan även Klarna själva.

Jag tror att det finns en ganska bred missuppfattning om att vi inte har velat ha Swish i vår checkout. Tvärtom har vi velat ha Swish i flera år egentligen och vi har haft en pågående diskussion med dem som nu äntligen landat i att vi kan erbjuda den här integrationen, säger David Fock, global produktchef på Klarna, till Ehandel.

Enligt David Fock har det tidigare inte varit möjligt för Klarna att skapa en integration i kassan. Men nu har Swish ändrat sina regler, vilket gjort det möjligt för Klarna att vara anslutna till Swish.

Precis, det är det som är den stora skillnaden, konstaterar David Fock.

Har det här beslutet något med den nya kassalagen att göra?

Nej, det finns ingen koppling till det. Swish som betalningsmetod i Klarnas checkout har varit efterfrågat av våra handlare under lång tid och nu har vi och Swish som sagt landat i den här möjligheten.

"Förmodligen det mest populära alternativet"

Att Swish läggs in i kassan innebär enligt David Fock inte att något annat alternativ försvinner. Även Klarna Direkt, som på flera sätt påminner om Swish, kommer att finnas kvar, sida vid sida med Swish.

David Fock vill inte delge några exakta siffror för Klarna Direkt men hävdar att det är ett populärt betalningsalternativ. Men kanske inte lika populärt som Swish, alltså?

Annons

För oss blir Swish en metod till för att erbjuda direktbetalning och vi ser att det förmodligen är det mest populära alternativet. Nu blir det lite av en säljpitch här men vi tror att kombinationen Klarna och Swish blir väldigt stark, för på det här sättet får kunden Klarnas köpskydd även när man betalar med Swish. Annars ingår inte någon köpersättning när man betalar med Swish.

Klarnas nya samarbete med Swish innebär också att kunderna ska kunna betala sina fakturor med Swish. Men e-handlare som hoppas på att få Swishbetalningarna på plats lagom till Back Friday och julhandeln får ge sig till tåls ett tag till.

Vi räknar med att Swish ska finnas live i kassan under första halvåret 2021. Vi har inte något exakt datum än men jag kan säga att integrationen har hög prio internt.

LÄS ÄVEN: "Swish är en kanonlösning med Klarna Direkt är enklare"

Annons