Klarna välkomnar brittisk kassalag: ”Vi är glada att arbetet är igång”

“Gjord rätt kommer den att skydda konsumenter”.

I förra veckan skrev vi om att Klarna infört “betala nu” i Storbritannien, en förändring som lanserades efter att myndigheter i landet börjat kika på en reglering av BNPL-aktörer (Buy Now Pay Later). Klarna ska vara störst i landet med sina lösningar för BNPL och man har nu svarat på myndigheternas intentioner.

LÄS ÄVEN: Kassalagen ser ut att sprida sig – Klarna lanserar ”betala nu”

Annons

Finansministeriet lämnade i torsdags in ett så kallat “consultation paper” där man lägger ut riktlinjerna för en kommande lagstiftning som riktar in sig specifikt på betallösningar likt Klarnas.

För Ehandel kommenterar nu Klarna lagförslaget.

Klarna arbetar som bekant för att sätta standarden för branschen vad gäller hållbara betalningar. Det finns dock fortfarande dåliga produkter där ute som måste regleras bättre, och därför är vi glada att arbetet är igång i Storbritannien. I slutändan kommer detta att driva harmonisering och förbättra situationen för alla konsumenter, säger Filippa Bolz, Global Communications Manager på Klarna.

Klarnas brittiska chef Alex Marsh har även i ett blogginlägg förklarat Klarnas ståndpunkt till en reglering av BNPL i landet. Och han instämmer i att man är positiva till denna översyn, speciellt när fler aktörer ger sig in i BNPL-fajten.

När fler företag, inklusive etablerade banker kommer in i sektorn, är det viktigt att vi inte tillåter de gamla bankernas vanliga smutsiga knep att försätta konsumenter i skulder med avgifter och höga räntekostnader, säger Alex Marsh.

Precis som Sebastian Siemiatkowski sade tidigare så menar Klarna att de helst ser att folk betalar med pengar de har – men att kredit ibland kan vara användbart.

Det kan ge dig extra skydd när du gör ett onlineköp, eller göra det möjligt för dig att prova innan du köper och bara betala för det du behåller. Kredit kan också ge dig trygghet om du handlar av ett varumärke som du inte är bekant med, säger Alex Marsh bland annat.

Klarna vill alltså gärna se en reglering men hoppas förstås samtidigt att den blir utformat på ett bra sätt.

Annons

Gjord rätt kommer en reglering av BNPL att skydda konsumenter, främja konkurrens och valmöjligheter och positionera London som världsledande inom fintech, avslutar Alex Marsh.

Ehandel frågade även Klarna om de mött liknande reglering på andra marknader men fick inget svar.

Annons