Klarnas nya kritik: ”Är i regel inte gratis”

Svingar mot regeringsförslaget - igen.

Klarna har kritiserat regeringens föreslagna förbud mot att ha något annat än direktbetalning som förstaval i e-handelskassor. Det gäller även betalning mot faktura. En i dag väldigt vanlig syn på de flesta håll. Här vill Klarna nu förtydliga att man i vissa delar stödjer regeringens förslag, men i fakturafrågan står man på rakt motsatt sida.

Faktura är gratis och borde således likställas med Swish och direkt banköverföring. Faktura ger dessutom konsumenten bästa möjliga skydd vid ett onlineköp, skriver Klarna och fortsätter:

Annons

Kort är i regel inte gratis och borde således inte likställas med Swish och direkt banköverföring. Kort ger begränsat konsumentskydd och det är dessutom tekniskt omöjligt idag att skilja på kreditkort och vanliga betalkort i kassan.

LÄS ÄVEN: Klarna totalsågar regeringens förbud: "Oerhört oroväckande"

När det gäller att inte ha delbetalningar som förstaval delar man dock regeringens uppfattning.

Vi tycker att det är bra att kredit i form av delbetalningar som innefattar avgifter och ränta regleras helt enligt regeringens förslag. Klarna agerar redan i enlighet med förslaget och förväljer aldrig den sortens kreditbetalningar åt kunder, skriver betaljätten.

Annons