Klarnas VD kritiserar media – efter rapporter om tekniska problem

"När du blivit satt i ett fack är det omöjligt att ta sig ut".

Ett tekniskt fel hos Nordea och Bankgirot drabbade Klarna och deras kunder, där flera uppgav sig ha blivit dubbeldebiterade. Nu ska problemen vara lösta, men arbetet pågår fortfarande med att se till att de berörda kunderna får tillbaka sina pengar. Exakt hur många som drabbats vet man inte ännu, men man tror att det handlar om "flera tusen".

Information vi fått nu är att pengarna ska tillbaka idag. Ej bekräftat än tyvärr, skriver Klarnas grundare och vd, Sebastian Siemiatkowski, på Twitter.

Annons

I kölvattnet av detta passar han och Klarna också på att kritisera media för hur nyheten hanterades under gårdagen. Inte minst när det framgick att problemet inte låg hos betaljätten själva.

Trots bekräftat att felet inte vara Klarna utan Nordea/Bankgirot skiter media i att korrigera. Ändrar inte ens rubriken. När du blivit satt i ett fack är det omöjligt att ta sig ut. Allt som bekräftar bilden publiceras. Motsatt ignoreras. Ansvaret vi förväntas ta jämfört med media, skriver Sebastian Siemiatkowski på mikrobloggen.

"Ville vara proaktiva"

Även på Klarnas sajt, där man informerar om förfarandet kring dubbeldebiteringarna, får sig media en känga.

När vi fick in rapporter om att det fanns problem från kunder och kunde bekräfta att så var fallet, ville vi vara proaktiva och meddelade att vi hade tekniska problem av någon sort. Dessutom ser vi oss själva alltid som ansvariga när det rör våra kunder även om problemet ligger i någon annan del av betalsystemen, skriver man och fortsätter:

Därför säger media att de hade rätt att rapportera att vi hade tekniska problem för att Klarna sagt så. Vi ser många andra företag som för att undvika en sådan situation blir mer försiktiga och långsamma med sin kommunikation för att de haft liknande erfarenheter. I det här fallet ser vi dock att snabb kommunikation och att ta ansvar är bättre än 100 procent vetskap om korrekt ansvar. Sedan kan man önska media hade tagit ett större ansvar att korrigera efteråt.

Bolaget lägger också till att man begärt en grundläggande analys från Nordea och Bankgirot om vad som gått snett och lovar ytterligare en uppdatering när en sådan är gjord.

Vi kommer även att prata med Nordea/Bankgirot om kompensation för de kunder som drabbats när processen är avslutad, skriver man.

UPPDATERING: Enligt senare uppgifter ska felet enbart ha legat hos Nordea och inte hos Bankgirot, vilket Klarna också korrigerat på sin sajt.

Annons

LÄS ÄVEN: Teknikstrul drabbade Klarna - kunder dubbeldebiterades

Annons