Klassiska bolaget i konkurs: ”Blev helt chockade”

Klarade inte rekonstruktionen.

Vi har sett lågkonjunkturen ta knäcken på en rad anrika bolag och nu har det skett igen. Det klassiska hantverksföretaget Nittsjö keramik, med anor från mitten av 1800-talet, har försatts i konkurs.

De är baserade strax utanför Rättvik i Dalarna och inledde en rekonstruktion i slutet av februari. Den blev dock inte långvarig och istället för att komma ut stärkta på andra sidan tvingas man nu alltså ge upp verksamheten helt.

Annons

Under tiden för rekonstruktionen har företaget förhandlat med två olika intressenter men det resulterade inte i vare sig någon affär eller kapitaltillskott, skriver rekonstruktören Henric Schef till Skatteverket, enligt Siljan News.

Han har nu bytt roll till konkursförvaltare i och med det dystra beskedet.

Nittsjö keramik bestod av en fabrik, butik och hade även en egen e-handel. De omsatte 5,8 miljoner kronor under det senast registrerade verksamhetsåret, 2022. De gjorde då en förlust, efter finansiella poster, på -216 000 kronor.

Under 2022 har osäkerheten i världen ökat markant till följd av konflikten mellan Ryssland och Ukraina, med ökad inflation samt markant höjda energipriser. Bolaget har påverkats främst av ökade kostnader för råvaror, energipriser samt personalkostnader. En anpassning av vår prissättning har skett under 2022, men ytterligare justeringar är att vänta under 2023, skriver man i årsredovisningen.

"Jättetråkigt"

Enligt P4 Dalarna hoppas vd:n att man ska hitta en ny ägare, som kan driva det anrika företaget vidare. De har också intervjuat ett antal Rättviksbor efter att bolaget tvingats lägga ned.

Vi blev helt chockade när vi fick den nyheten, säger en av dem.

Det är ju jättetråkigt, för bygden också, säger en annan.

Annons
Annons