Klassiska modebolaget i konkurs – efter 62 år: ”Utmanande”

Förlusterna blev till slut för tunga att bära.

Desam Fashion Group, som utvecklar och distribuerar modevarumärkena Cappuccini och Murrey samt gjort en sommarkollektion med artisten Lotta Engberg, har gått i konkurs, rapporterar Market. Bolaget bildades år 1962 i Göteborg, som en fristående inköpsorganisation till självständiga modebutiker.

Man har utvecklats genom åren till att ha 15 delägare med 41 butiker i Sverige. Men samtidigt har man sett en stagnerande försäljning och resultat som slutat i rött.

Annons

Under 2022 ökade förvisso omsättningen från 26,7 till 27 miljoner och rörelseresultatet stärktes från -2,5 till -2 miljoner kronor. Men soliditeten störtdök, från 26 till 8,5 procent.

Det är fortsatt utmanande att nå högre volymer och att bibehålla en relevant marginal. Utvecklingen för våra fysiska butiker möter många utmaningar, med utveckling av digital handel och en allmän oro för hur konsumtion för kläder kommer att utvecklas, skriver de i årsredovisningen.

Där noterar man också att den samlade omsättningen för Desams medlemsbutiker ökat från 182 till 210 miljoner kronor. Det var dock en bra bit från de 360 miljoner man var uppe i under 2015.

Desam Fashion Group hade vid konkurstillfället skatteanstånd på 2,4 miljoner kronor.

Även koncernmoderbolaget, Desam Utveckling AB, har försatts i konkurs. Johan Norén, Advokatfirman Fylgia, har utsetts till konkursförvaltare.

Annons