Koncernchefens dom: IKEA är för dyrt – ”där vi underpresterar”

Vill pressa priserna ytterligare.

Ikea erövrade världen med möbler och heminredning till överkomliga priser. Men enligt koncernchefen Jon Abrahamsson Ring, tidigare assistent till Ingvar Kamprad, är prislapparna inte tillräckligt låga, som det ser ut idag. De ska pressas ännu mer.

Vi skulle behöva ha ännu bättre priser, utan att försämra kvalitet, funktion eller design. Det gäller inte bara på marknader som Kina, Indien och Mexiko utan är lika relevant i våra storstäder i Europa där det finns människor som tycker att Ikea är lite dyrt, säger han till Dagens Industri.

Annons

Han har även en tydlig plan för hur det ska gå till. Bland annat ska man använda råvarorna mer effektivt och skapa smartare produktionsprocesser för att göra det ännu billigare att handla hos möbeljätten. Det samtidigt som man har satt upp ambitiösa tillväxt- och hållbarhetsmål. Ingen lätt ekvation att få ihop.

Att göra så att ännu fler har råd med Ikea är ett av våra prioritetsområden. Våra största volymer ligger på det lägre prissegmentet, men det är ändå där vi underpresterar. Vi skulle vilja ta ännu större marknadsandelar inom lågpris.

"Fler har råd"

Slutnotan för prissänkningarna ska alltså inte klimatet få ta. IKEA har ju bland annat som mål att vara klimatpositivt redan 2030 och mellan 2019 och 2020 har man lyckats minska sitt klimatavtryck med sju procent per euro.

De största avtrycken kommer från vårt råmaterial, men vi jobbar också med den påverkan som kunden har när de använder produkterna i sina hem. Där är lågenergilampan ett exempel. Ikea hjälptes åt med industrin för att förändra prisbilden, så att många fler har råd att använda dem, säger Jon Abrahamsson Ring.

LÄS ÄVEN: IKEA checkar av klimatmålen - "har inte satts på paus"

Annons