Konkursansökan mot jätten – spelet bakom kulisserna

"Inte för att de vill fullfölja den".

I somras kunde vi rapportera att Nordic Netstores, koncernen bakom Jakt.se, Fiske.se och Hund.se, tvingats till rekonstruktion för att rädda bolagets framtid.

Rekonstruktionen är pågående och bolaget vidtar löpande åtgärder för att förbättra bolagets ekonomiska ställning och framtida livskraft, säger Vilma Elm, Associate på Cirio Advokatbyrå, till Ehandel.

Annons

Det pågår alltså ett intensivt arbete för att säkra den fortsatta driften. Men samtidigt som Nordic Netstores vill försöka skriva ned skulder, vill fordringsägarna få så mycket betalt som möjligt.

Det har fått en borgenär att skicka in en konkursansökan mot bolaget. Enligt Vilma Elm rör det sig dock inte om något konkret försök att försätta bolaget i konkurs, utan om att just deras fordran ska ha hög prioritet.

I detta fall har en borgenär skickat in en ansökan endast i syftet att bibehålla förmånsrätten för dess fordran och inte för att de vill fullfölja den.

"Ansökan kan inte verkställas"

Koncernen får nu alltså arbeta vidare med att försöka hitta en väg framåt, tillsammans med borgenärerna. Då en rekonstruktion fungerar som ett slags tillfälligt konkursskydd har konkursansökan nämligen lagts på hyllan tills vidare.

Genom rekonstruktionen är bolaget skyddade mot exekutiva åtgärder, däribland även konkursansökningar som inkommer under rekonstruktionen. Ansökan har därmed vilandeförklarats och kan inte verkställas under rekonstruktionen, säger Vilma Elm.

Annons