Konkurserna drar iväg i e-handeln – ökar med 163 procent

"Vi förutspår början på ett trendbrott".

De som följer Ehandel har sett att andelen konkurser skjutit i höjden den senaste tiden. Därför kommer det inte som någon överraskning att både UC och Creditsafe registrerat en rejäl ökning av dessa. De förstnämnda med 13 procent och de sistnämnda, som tittar på aktiebolag, med 19 procent i september.

Det vi varnat för länge börjar nu synas i siffrorna. Visserligen har nivåerna senaste åren varit extremt låga, men ökningarna vi ser just nu ligger högt över medelnivåerna senaste tio åren, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe och fortsätter:

Annons

Vi har dessutom två månader i rad med så kraftiga ökningar att vi förutspår början på ett trendbrott. Många fler bolag kommer puttas över kanten kommande månader, speciellt med tanke på den befarade lågkonjunktur som väntar runt hörnet.

Allra värst är det i e-handeln. Där har konkurserna ökat med 59 procent hittills i år. I september tvingades 21 e-handlare kasta in handduken, jämfört med 8 stycken samma period förra året. En ökning med 163 procent.

Företag som riktar sig till konsumenter får det extra tufft när hushållen har mindre kvar i kassan. Speciellt i spåren av ökade räntor, högre energipriser och skyhög inflation. Det kan bli blodigt när svenska konsumenter drar i handbromsen och håller igen med både konsumtionsvaror och nöjen, säger Henrik Jacobsson.

"Gröper ur köpkraften"

Totalt inom detaljhandeln har konkurserna ökat med 45 procent, enligt UC:s statistik. Samtidigt konstateras att 15 procent av de bolag som gick i konkurs i september är företag som hade fått pandemistöd. En kraftig ökning från 7 procent förra året.

Riksbankens räntehöjningar och ökade energipriser gröper ur köpkraften hos konsumenten och särskilt sällanköpshandeln har fått det tufft. Hushållen minskar konsumtionen av skor, kläder och elektronik men också nöjen. Det fortsatt rekordlåga långsiktiga förtroendet för marknaden bidrar till färre hotell- och restaurangbesök, säger Johanna Blomé, ekonom på UC.

Annons