Konkurserna fortsätter att öka – detaljhandeln värst drabbad

"Väldigt oroande".

Konkurserna har avlöst varandra under inledningen av 2023. Något som nu också får stöd i ny statistik från Creditsafe. Enligt kreditupplysningsbolaget ökade antalet konkurser med 28 procent i Sverige under det första kvartalet.

Totalt rör det sig om 1 730 svenska aktiebolag som tvingats kasta in handduken hittills i år.

Annons

Samtidigt kan man konstatera att av de 17 branscher som Creditsafe följer varje månad, ökar konkurserna nu inom samtliga. En av de värst drabbade, sett till antalet konkurser, är detaljhandeln. Där landar ökningen på 41 procent under första kvartalet. Från 132 till 186 konkurser.

Något lägre i mars

Det här innebär att konkurserna har ökat åtta månader i sträck. Ökningen ska dock ha mattats av något under mars månad. Senaste månaden gick 557 aktiebolag i konkurs, jämfört med 499 året innan - en ökning med 12 procent.

Det är en svagare ökning mot tidigare månader, men trots det den tredje högsta siffran senaste tio åren.

Konkurserna fortsätter uppåt under mars, dock inte fullt så kraftigt som tidigare. Samtidigt kan vi konstatera att ökningen nu har spridit sig till samtliga större branscher. Det är naturligtvis väldigt oroande när den ekonomiska krisen slår såhär brett mot svenska företag. Om kunden får ekonomiska problem är det viktigare än någonsin att snabbt upptäcka varningssignalerna, kommenterar Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

Creditsafe konstaterar också att det under mars månad startades 4 249 aktiebolag, en minskning med 23 procent jämfört med samma månad i fjol.

Annons