Konkurserna inom e-handeln upp 61 procent – ”en kalldusch”

Detaljhandeln förvånade dock analytikerna under juni månad.

Kreditupplysningsföretagen Creditsafe och UC har idag släppts sina halvårsrapporter gällande antalet konkurser i vårt avlånga land. Företagen mäter förstås något olika men siffrorna pekar på samma sak.

Enligt UC så ligger konkurserna nu på de lägsta nivåerna på tio år. När Creditsafe summerar första halvåret har 2 805 aktiebolag gått i konkurs, en siffra som sägs vara den lägsta sedan 2008.

Annons

Trots prisökningar, skenande inflation och stigande räntor så fortsätter alltså konkurserna att minska. Konkurserna inom detaljhandeln har minskat med 32 procent i juni jämfört med i fjol, enligt UC.

Utvecklingen inom detaljhandeln är särskilt förvånande eftersom vi den senaste månaden läst många rapporter om hur framförallt e-handeln har fått tagit hårda smällar av marknadsläget. Den överlag positiva utvecklingen inom branschen kan bero på flera saker, varav överetableringen av e-handelsbolag under pandemin är en. Men då konsumenten kommer att få mindre att röra sig med i plånboken framöver så kommer det troligtvis att slå mot hela branschen, säger Johanna Blomé, ekonom på UC, i ett pressutskick.

Creditsafe rapporterar samtidigt att e-handelskonkurserna under det första halvåret ökat med 61 procent. Både UC och Creditsafe tror att den generella minskningen av konkurser kommer att vända framöver.

Vi tror konkurstalen kommer öka dels för att vi befinner oss i en orolig omvärld med många osäkerhetsfaktorer och dels för att vi legat på så låga nivåer under en längre tid. Dessutom kommer flertalet branscher att drabbas, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

Enligt Credisafe så är den största detaljhandelskonkursen under perioden Best of Brands Scandinavia AB. Vilket ska vara samma e-handelskoncern som försatte dotterbolaget Campadre Scandinavia i konkurs under april.

Hushållens omprioriteringar för att få bostads- och hushållskassan att räcka till kommer att skölja som en kalldusch över svenska företag – inte minst småföretagen. Det är bara en tidsfråga när det kommer att ske, säger Johanna Blomé.

Annons