Konkurserna kan ha ökat med 50 procent: ”Är väldigt illa”

Kritik mot Skatteverket.

Konkursstatistiken för de tre senaste månaderna kan vara missvisande, det hävdar Creditsafe som räknat på saken tillsammans med Accessus. Faktum är att ökningen, jämfört med 2019, kan vara det dubbla.

Anledningen är att andelen konkursansökningar som inkommit från Skatteverket minskat kraftigt under perioden. Myndigheten har istället prioriterat regeringens räddningspaket och därför inte haft resurser nog att lämna in konkursansökningar i vanlig takt. Hade de stått för sin normala andel av konkurserna kan den faktiska ökningen varit mer än 35 procent, jämfört med samma period förra året, istället för dagens officiella siffra på 22 procent.

Annons

Vi förväntar oss en andra konkursvåg senare i år. Osäkerheten är dock stor över hur kraftfull och långvarig den blir, statliga stödåtgärder i Sverige och andra länder är avgörande samt hur pandemin utvecklar sig. Oavsett så kommer Skatteverkets eftersläpning att förstärka den negativa bilden framöver, säger Krister Jonsson från Creditsafe, i ett pressmeddelande.

"Anmärkningsvärt"

Nu riktar man skarp kritik mot myndigheten för bristande kommunikation i frågan, något som i sin tur kan medföra allvarliga konsekvenser.

Enligt mitt sätt att se det kommer nu konkurserna att "friseras" ännu mer i juni då det är viss tidsmässig eftersläpning från konkursansökan till faktisk konkurs. Dock viktigt att poängtera att jag absolut inte tycker att Skatteverket har gjort fel som nedprioriterat detta under rådande omständigheter. Det jag däremot tycker är väldigt illa är att Skatteverket inte har kommunicerat ut detta då det riskerar att ge snedvriden statistik som skapar felaktiga beslutsunderlag för företag och myndigheter, säger Anders Björkenheim säkerhetskonsult på Accessus.

Jag finner det anmärkningsvärt att de statliga institutioner som har till jobb att följa och analysera denna statistik inte har reagerat.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!