Konkurserna minskar kraftigt i handeln – och de stora blir större

"Mindre förvånande".

Showroom: Sveriges nya marknadsplats för LiveShopping. Läs mer här.

Trots att pandemin håller ett stadigt grepp om Sverige, så minskar konkurserna rejält. Faktum är att det var hela 22 procent färre konkurser i mars i år, jämfört med under 2020. Och på kvartalsnivå har de minskat med 17 procent, enligt UC:s senaste rapport.

Återhämtningen i ekonomin syns i konkursstatistiken. För ett år sedan befarade många mycket stora tapp i tillväxten, men facit visar på fall runt tre procent. Tillväxten blev oväntat hög och arbetslösheten oväntat låg. De problem med handeln som uppstod är borta, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Annons

Stödåtgärderna verkar alltså ha uppnått till stora delar goda effekter.

De kraftfulla stödpaketen och den låga räntan har hållit många företag flytande. Möjligheten till permittering har gjort det enklare att skära i lönekostnaderna och den befarade ökningen av arbetslösheten blev inte alls så stor som väntat, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Detaljhandeln har dessutom klarat sig ännu bättre i statistiken. Där har nämligen konkurserna fallit med hela 24 procent, jämfört med samma månad ifjol. Mycket tack vare det frejdiga e-handlandet.

Att konkurserna faller inom detaljhandeln upplever jag som mindre förvånande däremot. Detta är en trend som vi har sett vara på gång under en längre tid, och beror antagligen på att många små svaga detaljhandlare redan har gått i konkurs. Trenden är att större kedjor med finansiella muskler att möta de nya förutsättningarna tar allt större plats på marknaden. Dagligvaruhandeln går som aldrig förr och e-handeln har tagit ett rejält skutt framåt, fortsätter Richard Damberg.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!