Konkurserna ökade – trots historiskt höga jämförelsetal

"Det här året blir ett av de tuffaste".

864 aktiebolag - så många var det som gick i konkurs under juni i år. En ökning med tre procent jämfört med 2023. Det låter kanske som en minimal ökning, men juni förra året var en av de månader med högst antal konkurser i fjol.

Samtidigt kan vi konstatera att det endast startades 2 758 aktiebolag under juni i år, vilket är en minskning med hela 18 procent från föregående år.

Annons

Även om nivåerna ser ut att ha stabiliserats, kommer det här året att bli ett av de tuffaste för svenska företag ur ett konkursperspektiv, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe, i en kommentar.

En bidragande faktor har varit att skatteanstånden nu ska börja betalas in, något flera bolag inte klarar av.

Vi har länge varnat för skatteanstånd som en kommande konkursdrivande faktor, och nu ser vi att även stora företag tvingas ge upp på grund av tunga skulder från pandemin, säger Henrik Jacobsson.

Tittar vi på årsbasis så kan vi konstatera att konkurserna i e-handeln ökat med hela 64 procent hittills under 2024. Detaljhandeln har sett en ökning på 13 procent och partihandeln har drabbats av 10 procent fler konkurser än motsvarande period i fjol.

Annons