Konkurserna ökar dramatiskt: ”Bara toppen av isberget”

"Inte vad de flesta i första hand hade förväntat sig".

Konkurserna ökar i rask takt, visar statistik från såväl UC som Creditsafe. De förstnämnda har noterat att 38 procent fler företag gick i konkurs under oktober i år, än förra året. De sistnämnda, som enbart tittar på aktiebolag, noterar en ökning med 46 procent.

Något överraskande är dock att det är fler företag i de områden som inte drabbats av skyhöga elpriser som tvingats kasta in handduken. I elområde fyra, som motsvarar Malmö, var nämligen ökningen av konkurser mellan september och oktober i år som lägst.

Annons

Den här utvecklingen är kanske inte vad de flesta i första hand hade förväntat sig. Elkostnaderna har skjutit till extrema höjder i södra Sverige under hösten. Men det tar ett tag innan bolag hamnar i konkurs. Elpriset är en påverkansfaktor av flera till att många företag har det tufft just nu. Den direkta kopplingen mellan effekten av ökade elpriser och konkurser, inte minst bland småföretagare, är något vi troligtvis kommer att få se senare i vinter, menar Johanna Blomé, ekonom på UC, i ett pressmeddelande.

De branscher som drabbats hårdast är partihandeln, där konkurserna ökat med 72 procent, enligt UC. Detaljhandeln har ökat med 40 procent och hotell- och restaurang med 66 procent.

Sett över hela året är det e-handelsbranschen som sticker ut som värst drabbad, med en 53 procentig ökning av konkurser, enligt Creditsafe. Månadens största konkurs stod dock Indiska för. Bolaget har 370 miljoner i omsättning och 154 anställda.

Det är stora ökningar i hela landet och framför allt i storstäderna. Samtidigt är det förmodligen bara toppen av isberget som vi ser nu och fler konkurser är att vänta. Det är definitivt hög tid att se över sin kreditpolicy och börja arbeta betydligt närmare sina kunder och leverantörer för att undvika att själv få problem, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

Annons