Konkurserna rusar – e-handeln hårdast drabbad

"Kommer bli en utmanande vinter".

Konkurserna har haglat under det andra halvåret av 2022. I november uppmättes en ny rekordnotering, sedan Creditsafe började sina mätningar år 1999. Hela 774 aktiebolag tvingades lägga ned verksamheten - en ökning med 35 procent. Det har bara hänt en enda gång tidigare att över 700 företag gått i konkurs under en och samma månad.

Aldrig tidigare har vi sett så här många konkurser i november. Med tanke på det försämrade marknadsläge som vi befinner oss i ser prognosen mörk ut. Elstödet till företagen verkar dessutom dröja, vilket kommer påverka chansen till överlevnad. Lägg där till företagens växande miljardskuld till Skatteverket med eftersläpande skatteskulder från pandemin. Det kommer tyvärr bli en utmanande vinter för många företagare, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

Annons

Även UC:s siffror bekräftar konkursvågen som dragit in över Sverige med full kraft. Enligt deras statistik ökade konkurserna med 25 procent, jämfört med förra året.

Under föregående vecka höjde Riksbanken styrräntan med ytterligare 0,75 procent. Den perfekta ekonomiska storm som vi pratat om under en period med krigets effekter, inflationen, räntorna och energipriserna har nu slagit till med full kraft. Det drabbar svenskt näringsliv i stort - vi ser en negativ utveckling inom alla branscher, säger Johanna Blomé, ekonom på UC.

Återigen är det detaljhandeln som är särskilt drabbad. Där har konkurserna ökat med 44 procent, enligt UC:s siffror. Hos Creditsafe konstaterar man att det framför allt är e-handlare som fått ge upp. I e-handeln har nämligen konkurserna ökat med hela 50 procent i år.

De drabbade branscherna visar återigen på att det är hushållens plånböcker som kommer avgöra företagens öde. Hushållen är dessutom mer räntekänsliga – vilket betyder att företag som är beroende av konsumenters köpkraft kommer ha det tuffast, säger Henrik Jacobsson, Creditsafe.

LÄS ÄVEN: Lista: Här är e-handelns största konkurser i år

Annons